Share
Se cer noi condiții pentru cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Se cer noi condiții pentru cei care închiriază locuințe în regim hotelier

În luna aprilie 2024, ministerul a pus în dezbatere un proiect privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică. Ministrul Ștefan Radu Oprea a anunțat recent că a discutat cu hotelierii privind provocările pe care le întâmpină. O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor neclasificate.

„Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurența neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susțină dezvoltarea turismului în România”, a anunțat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Prin acest act normativ, se interzice  promovarea structurilor de primire turistică neclasificate, atât de către operatorii economici care administrează astfel de structuri, cât și de către entitățile care dețin diverse forme/instrumente de publicitate.

Persoanele fizice cu activitate de cazare turistică în camere situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe și locul în care sunt situate acestea:

  • or solicita certificat/certificate de clasificare pentru un număr cumulat de maxim 7 spații de cazare, cu maxim 14 locuri.
  • vor fi clasificate doar la tipul de structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare ”camere de închiriat” sau ”apartamente de închiria

Persoanele fizice care desfășoară activitate de alimentație în gospodăria proprie pot solicita certificat de clasificare pentru o capacitate maximă de 15 locuri. Acestea pot fi amenajate în saloane, terase acoperite sau în aer liber. Acestea vor fi clasificate doar la tipul de structură de primire turistică cu funcțiuni de alimentație publică, punct gastronomic local, conform ordinului conducătorului autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului.

Persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală ori familială, societatea comercială sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfășoară activități de cazare și/sau activități de alimentație publică precum și alte activități specifice în unități de cazare și/sau unități de alimentație publică vor solicita certificat de clasificare: în funcție de caracteristicile constructive, de dotările și serviciile specifice prestate, prevăzute în condițiile și criteriile aprobate prin ordin al conducătorului autorității publice centrale responsabile în domeniul turismului.

Cererea solicitantului este analizată în termen de 5 zile lucrătoare și soluționată în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării documentației complete.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu