Omor sau accident? Un cioban mort la stână ridică semne de întrebare - 23 minute în urmă
Nichita Stănescu, la ceas aniversar - 43 minute în urmă
Etapă bună pentru echipele maramureșene din L3, care ocupă locul 1 și în play-off, și în play-out - 4 ore în urmă
EHF European Cup: O înfrângere și o calificare ratată pentru Minaur - 5 ore în urmă
În 2 aprilie: Gemenele folclorului maramureșean – Suzana și Daciana Vlad – susțin în Baia Mare un concert de pricesne - 11 ore în urmă
Erdogan și obsesia puterii – Proteste uriașe în Turcia, ignorate de mass-media - 12 ore în urmă
Doi sportivi de la Clubul Sportiv Seini, calificați la Campionatele Naționale de înot din această vară - 13 ore în urmă
Parastas pentru Monahul Nicolae Delarohia la împlinirea a 36 de ani de la trecerea la cele veșnice - 15 ore în urmă
Lume multă la Mănăstirea Bârsana; PS Iustin s-a aflat azi în mijlocul credincioșilor - 16 ore în urmă
Liturghie arhierească la Mănăstirea Făget - 16 ore în urmă
Tragedie în Marea Roșie – Submarin turistic scufundat! Ar trebui să renunțăm la vacanțele subacvatice?
Hurghada, destinația exotică preferată de mulți maramureșeni, a fost zguduită de un grav accident maritim. Un submarin turistic, utilizat pentru explorarea recifelor de corali din Marea Roșie, s-a scufundat după ce a lovit un recif, provocând mai multe victime și numeroși răniți. Incidentul a avut loc la aproximativ un kilometru de țărm, în timpul unei excursii de vizionare subacvatică. La bord se aflau 45 de pasageri, dintre care 29 au fost salvați, în timp ce cel puțin șase persoane și-au pierdut viața. Patru dintre răniți se află în stare critică, fiind transportați de urgență la spital.
Autoritățile egiptene au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului, dar primele informații arată că submarinul ar fi suferit o defecțiune tehnică după impactul violent cu reciful. Martorii spun că ambarcațiunea a început să ia apă rapid, iar echipajul nu a reușit să evacueze la timp toți pasagerii.
Hurghada este o destinație turistică extrem de populară printre români, în special printre cei din Maramureș, care aleg frecvent vacanțele pe litoralul Mării Roșii. Numeroase agenții din zonă oferă pachete care includ excursii subacvatice, promovate drept sigure și spectaculoase. Însă acest incident ridică semne de întrebare cu privire la siguranța acestor tururi și la măsurile de protecție pentru turiști.
Acesta nu este primul accident maritim grav din regiune. În noiembrie 2024, un alt vas turistic s-a scufundat în Marea Roșie, soldându-se cu 11 victime. În ultimii cinci ani, autoritățile au raportat 16 incidente în care au fost implicate ambarcațiuni de tip „liveaboard” (vapoare cu cazare la bord), dintre care câteva au dus la decese sau răniri grave. Cele mai multe dintre aceste accidente au avut loc în apropierea coastei Hurghada, una dintre cele mai frecventate zone turistice ale Egiptului. Experții atrag atenția asupra pericolelor ascunse ale turismului subacvatic și cer o mai mare supraveghere a operatorilor care organizează astfel de excursii.
Pentru turiștii maramureșeni care și-au rezervat deja vacanțe în Egipt, acest accident ridică o întrebare esențială: cât de sigure sunt, de fapt, experiențele oferite în largul Mării Roșii? Dacă v-ați gândit vreodată să explorați recifele de corali, acum este momentul să vă întrebați dacă astfel de aventuri subacvatice sunt cu adevărat la fel de sigure cum sunt promovate.
Vasile Petrovan