Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 10 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 14 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Umanitate în loc de eutanasiere: Proiect de lege pentru salvarea câinilor fără adăpost
Un proiect de lege aflat în discuție la Senat propune interzicerea eutanasierii câinilor sănătoși din adăposturile publice. Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, inițiatorul acestui proiect, a explicat într-o postare pe Facebook necesitatea unei astfel de măsuri.
Proiectul depus în Parlament prevede că eutanasierea câinilor sănătoși este interzisă iar câinii fără stăpân vor fi adăpostiți în adăposturi pentru gestionarea acestora, până când vor fi revendicați sau adoptați. De asemenea, proiectul promovează sterilizarea animalelor, folosind inclusiv fondurile alocate în prezent pentru eutanasierea acestora, provenite din bugetul local.
În prezent, legislația permite eutanasierea câinilor fără stăpân la 14 zile după intrarea în adăposturi, o practică pe care senatorul o consideră inacceptabilă. El a subliniat că, asemenea altor țări europene, România trebuie să manifeste mai multă compasiune, oferind adăpost animalelor.
Proiectul propune utilizarea fondurilor actuale destinate eutanasierii pentru programe de sterilizare, cu scopul de a reduce populația de animale fără stăpân într-un mod uman.
Această inițiativă a fost luată ca urmare a scandalului generat de eutanasierea a 60 de câini sănătoși din adăpostul public din Târgu Jiu.
Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis un dosar penal pentru a investiga circumstanțele în care a avut loc această eutanasie. Conform informațiilor, adăpostul este gestionat de o asociație din Hunedoara, care a decis să eutanasieze cei 60 de câini pe motiv că nu au fost adoptați.
„Pe 12 august, polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat că 60 de exemplare canine, cazate într-un adăpost public de pe raza municipiului Târgu Jiu, ar fi fost eutanasiate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept. Se efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, conform IPJ Gorj.
Această măsură a stârnit indignarea asociațiilor de protecție a animalelor, generând proteste și cereri de reformă în gestionarea adăposturilor pentru animale.
De asemenea, un alt dosar penal a fost deschis, privind situația câinilor adunați de pe străzile din Târnăveni, județul Mureș. Autoritățile ar fi trimis acești câini găsiți pe străzile publice la un adăpost privat din Mediaș, unde, conform informațiilor, 17 dintre ei au fost eutanasiați în mod ilegal, măsură solicitată de reprezentanții primăriei Târnăveni.
Aceste evenimente subliniază, încă o dată, gravitatea problemei gestionării animalelor fără stăpân și a practicilor de eutanasiere, evidențiind nevoia urgentă de reformă.
Alexandra Dutca