Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 2 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 4 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 4 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 4 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 5 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 8 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 8 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Un alt virus, provenit tot de la lilieci din Asia, ar putea declanșa o nouă pandemie mortală. Nipah „erupe” periodic în Bangladesh
La aproape doi ani de la apariția primelor cazuri, în China, lumea încă se află sub semnul pandemiei de coronavirus. Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, avertizează, însă, că un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potențialul de a provoca o altă pandemie, relatează Euronews, citat de digi24.ro.
Este cunoscut sub numele de virusul Nipah, iar în acest moment nu este cunoscut niciun tratament și nici nu există un vaccin împotriva lui.
„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în timpul unui eveniment la Festivalul de Literatură din Cheltenham din Marea Britanie, joi.
Virusul Nipah nu este un virus nou, el se află în „circulație” de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în Malaezia centrală apărând prima oară la lilieci. Liliecii, gazdele virusului, au consumat fructe din pomi care se aflau în apropierea unor ferme de porci.
Porcii care au mâncat resturile de fructe rămase de la liliecii respectivi s-au infectat, iar virusul a trecut, apoi, de la animalele de fermă la om.
Cum a apărut Nipah
Cercetătorii cred că virusul Nipah a ajuns prima oară la om prin expunerea la secreții ale porcilor sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav.
În jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate în primă instanță. Simptomele suferite de ei au fost febră mare, inflamarea creierului și comă.
Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu țesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar și de la om la om.
Nipah „erupe” anual în Bangladesh și apare, de asemenea, periodic, în estul Indiei. Recent, în septembrie, un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.
Organizația Mondială a Sănătății susține că epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh și India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectați.
Conform OMS, mai multe țări în care există anumite specii de lilieci se află la risc – Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipinele sau Thailanda. Liliecii consumatori de fruce din familia Pteropodidae sunt gazda naturală a virusului Nipah.
Transmiterea și mortalitatea
Transmiterea de la om la om a fost, de asemenea, raportată printre membrii familiei și îngrijitorii celor bolnavi.
Între 2001 și 2008, în jur de jumătate dintre cazurile din Bangladesh au fost raportate ca fiind rezultatul transmiterii de la om la om prin îngrijirea bolnavilor.
Conform OMS, rata mortalității în cazurile observate este între 40% și 75%. Oamenii pot dezvolta și infecția asimptomatică. Simptomele includ infecție respiratorie de la medie la severă, și inflamarea creierului.
Primele simptome includ, însă, febră, dureri de cap, dureri musculare, vomă, și dureri în gât. Când boala progresează, se instalează amețela și semenele neurologice care indică encefalita acută, conform digi24.ro.