La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 1 oră în urmă
La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual - 1 oră în urmă
Abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza - 2 ore în urmă
Sălile de jocuri noroc de la parterul blocurilor de locuinţe ar putea fi interzise - 2 ore în urmă
Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică - 2 ore în urmă
Prof. dr. Ilie Gherheș a trecut la cele veșnice - 2 ore în urmă
Profesorii, consultați în reforma liceului - 2 ore în urmă
La Colonia Pictorilor: Expoziția de arte vizuale „60+” reunește pe simeze lucrările a șase artiști - 3 ore în urmă
În cele mai recente topuri turistice Google, Maramureșul ocupă locuri de frunte - 3 ore în urmă
Prof. Irina Doce este ambasador al județului Maramureș în cadrul proiectului „România ești TU” - 11 ore în urmă
Un centru local de căutare-salvare cu drone și analiză date folosind inteligența artificială a fost lansat în Maramureș
Un nou centru local de căutare-salvare cu drone și analiză date folosind inteligența artificială a fost lansat în Maramureș.
Mai exact, Salvamont Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, alături de Salvamont România, împreună cu partenerul de tehnologie Vodafone au inaugurat azi, 9 august, de la ora 11.00, pe faleza Lacului Mogoșa, aproape de baza de salvare a Salvamont Maramureș, Centrul Local de Analiză Date. Acesta este dotat cu soluția de detecție automată a persoanelor dispărute.
Programul software inovator SARUAV bazat pe inteligența artificială, vine în sprijinul echipelor de salvare pentru căutarea și găsirea persoanelor dispărute. În baza unui set de fotograme capturate cu drone, programul face detecția automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum elemente de îmbrăcăminte, piese de echipament sau diferite obiecte, pentru indicarea locațiilor precise unde se poate interveni.
Programul poate procesa 100 de fotograme în aproximativ 2 minute, indicând operatorului indiciile asociate cu coordonatele GPS exacte ale locației.
De asemenea, în acest proiect Salvamont Maramureș operează 3 drone de ultimă generație dedicate pentru misiuni complexe de căutare-salvare folosind sisteme avansate de fotogrametrie, termoviziune, zbor automat, urmărire relief, timp de zbor prelungit, camere foto-video multiple, cartografiere pentru hărți 3D și capturare date pentru analiza automată folosind inteligența artificială. Dronele sunt dotate cu senzori anticoliziune 360*, zoom puternic de pâna la 56x, zbor îndelungat de până la 45 minute cu un singur acumulator, set suplimentar de încă 3 acumulatori pentru a face față celor mai grele misiuni în munți.
Centrul local de analiză și intervenție cu drone din județul Maramureș va fi disponibil 24/7 cu ajutorul a trei piloți de drone instruiți din rândul salvatorilor montani și dispeceri pregătiți ca operatori sistem inteligent cu detecție automată.
Acum un an, la Tg. Jiu, Salvamont Gorj și Consiliul Județean Gorj, în parteneriat cu Vodafone Romania, înființa Centrul Național de Analiză de Date. Este poate cel mai important proiect pilot care și-a propus susținerea tehnică la un alt nivel al operațiunilor de căutare salvare, iar începând de azi devene operațional și primul centru local de analiză a datelor în județul Maramureș, informează Salvamont Romania-Dispeceratul Național Salvamont.
Citește și