Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 10 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 10 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 14 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 15 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 16 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 19 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 19 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Un Om care a scris istorie: Colonelul Marin Stănescu din Vișeu de Sus a împlinit 100 de ani. A fost rănit de trei ori în război și a fost decorat pentru curaj (FOTO)
Sărbătoare de suflet astăzi, 29 octombrie, la Vișeu de Sus. Colonelul în rezervă Marin Stănescu a împlinit un secol de viață, făcând, astfel, istorie în orașul maramureșean.
Veteranul de război, rănit de trei ori în cel de-al doilea război mondial și decorat de autorități de-a lungul vremii, a fost sărbătorit așa cum se cuvine în cadrul comunității locale.
„Azi am sărbătorit un OM ce a scris istorie și e parte a istoriei acestei țări: colonelul Marin Stănescu a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost rănit de trei ori și de fiecare dată s-a întors pe câmpul de luptă. În 12 august 1945, după trei luni de mărșăluit de la granița Germaniei, a sosit în Vișeu de Sus, fiind parte a Batalionului 10 Vânători de Munte”, au arătat reprezentanții Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.
Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”. În anul 2003 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Orașului Vișeu de Sus. Îi urăm la rândul nostru „La mulți ani” domnului colonel! Respect și prețuire!
# Portretul unui erou
„Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920 în comuna Izvoarele, județul Olt. La 18 ani este încorporat ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu e trimis la Școala de Subofițeri de la Făgăraș.
România intră în război și, la 22 iunie 1941, la ordinul generalului Antonescu, tânărul Stănescu trece Prutul și luptă la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca în Basarabia. Se dau alte lupte la Chișinău, Tighina, apoi se trece Nistrul și la Vigoda este rănit.
După refacere, participă la luptele de la Odesa, Doneț, Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea din care face parte este respinsă de tancurile sovietice. Începe retragerea și ajunge până la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană respingându-i pe ruși. Este din nou rănit și internat la Bârlad, apoi la Vaslui și la Slatina.
Ziua ieșirii României din Alianța Axei, 23 august 1944, îl găsește refăcut și reîncepe lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români trec Mureșul cu bărci de cauciuc și se angajează în crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost lovit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, se reface din nou și continuă războiul cu Batalionul 10 Vânători de Munte. Participă la luptele din Cehoslovacia, la Bonovice, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, îl găsește la granița Germaniei, localitatea Fofindorf.
După ce mărșăluiește timp de 3 luni, sosește în Vișeu de Sus în 12 august 1945. Batalionului 10 Vânători de Munte i se face o primire entuziasmată în centrul comunei Vișeu de Sus, unde soldații defilează pe sub un arc de triumf improvizat cu acea ocazie. Autoritățile locale, în frunte cu primarul Mihai Măciucă, salută întoarcerea bravilor ostași de pe front și circa 5000 de oameni îi ovaționează.
După terminarea războiului, în 1947, Marin Stănescu este comandant de pluton la trupele de grăniceri la Vărșani – Arad, apoi șef de cancelarie la Sânicolaul Mare. În 1950 este trecut în rezervă cu gradul de căpitan.
Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”. Din 2008 este avansat colonel.
În anul 2003 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Orașului Vișeu de Sus, ”în semn de recunoștință pentru sacrificiul personal adus la apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial”.
La împlinirea a 100 de ani, colonelul Marin Stănescu a fost aniversat în mod oficial de primarul Vasile Coman, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus și reprezentanții Unității Militare 01824/E Vișeu de Sus, în frunte cu cpt. Ovidiu Pasenciuc, dar și de familie.
Primarul Vasile Coman i-a oferit cu acest prilej o Diplomă de onoare, un tablou, dar și un premiu aniversar. Drapelul României și daruri cu încărcătură simbolică pentru orice militar de carieră a primit sărbătoritul din partea căpitanului Ovidiu Pasenciuc.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, care a pregătit și două cadouri speciale pentru această ocazie: un tort și un aranjament floral în tema evenimentului.
Ministrul Apărării Naționale, general Nicolae Ciucă, a trimis o scrisoare de felicitare adresată colonelului Stănescu, prin care își exprimă recunoștința și prețuirea pentru curajul și eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă”, a relatat Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.
C.Ț.