Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Un primar de excepție: Simion Pop, fiu al localității Budești, Maramureș
A scrie despre oamenii din locurile în care te-ai născut, despre copiii la care le-ai fost profesor și care s-au realizat în viață, este o DATORIE MORALĂ. Pentru tânărul primar Simion Pop, verbul pe care îl conjugă zilnic, împreună cu echipa sa și cu budeștenii este: A FACE!
S-a început cu modernizarea Școlii Gimnaziale!
Aici, în Timp, prima Școală românească se afla sub lumina sacră a Școlii Ardelene pe la 1780-1790, în timpul domniei împăratului Franz Iosif, împăratul Imperiului austro-ungar. De altfel, după cum îi povestea bunicul tatălui meu, el a înnoptat la stațiunea Borcut, dezvoltată pe atunci și a trecut apoi prin Budești! Ce Timpuri!
Actuala clădire și-a început evoluția, prin 1958 și s-a tot extins! Am trăit și eu, în acele băncuțe, pe la 1962-1970, alături de remarcabili învățători și profesori: doamna Tăut, domnii Ion Stepan, Mihai Tepei, Tudor Cupcea, Dumitrache, Vasile Bud, Ion Petran etc. Am revenit acasă ca și director coordonator, la fel și Daniela Dunca 1983-1986. Am fondat împreună, alături de înv. Petru Stetiu, celebrul Ansamblu folkloric „Copiii din Budești”, obținând sute de Premii naționale și internaționale, zeci de apariții la TVR cu Tudor Vornicu! Mă bucur că aici, în prezent, în școală cu sprijinul Primarului se continuă această autentică Tradiție a Maramureșului!
În aceste bănci micuțe au trăit pe deplin bucuria cunoașterii o parte dintre personalitățile academice și nu numai, de mai târziu. Amintesc pe Ștefan Marinca – marele învățator mondial în informatică; Vasile Berinde, celebritate internațională în matematică; Jean Balin, prof univ de prestigiu la Universitatea din Lausanne; Vasile Bud, prestigioasă personalitate medicală; procurori, avocați Vasile Jurj, Ion Petran, economiști de prestigiu Ioan Tibil, Jeni Pop, diplomați de prestigiu internațional, Vasile Tibil, Ioan și Oana Ungurean etc.
Foarte mulți elevi ai acestei Școli s-au realizat și se realizează într-o multitudine de domenii, atât la nivel național, cât și internațional.
Prof.univ.dr. Petru DUNCA
În continuare, vă invităm să urmăriți două dialoguri deosebite cu primarul SIMION POP și cu prof. drd. ADRIAN TOPORAN, directorul unității de învățământ.