LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Un primar renumit din Maramureș: “Cum să-mi apăr locuitorii de pandemie, dacă nu știu care sunt cei infectați?”; “Primarul e ca și preotul ce trebuie să păstreze secretul spovedaniei…”
Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant în Maramureș, în ultima perioadă. Petrova, Vișeu de Jos și întreaga comună Recea au fost plasate în carantină zonală pentru 14 zile, ca urmare a creșterii incidenței cazurilor la mia de locuitori.
La începutul acestei săptămâni, incidența cazurilor depășea pragul de 4 și în Mireșu Mare, însă cazurile erau dispersate în toate localitățile comunei, respectiv situația nu părea a fi una generalizată.
Primarul comunei Mireșu Mare, Ioan Mătieș, este de părere că nu este necesară carantinarea unității administrativ-teritoriale pe care o conduce. “Sunt fluctuații ale numărului de cazuri. Ba crește, ba scade, dar mai mult scade. Au fost și contacți ai celor infectați plasați în carantină instituționalizată sau izolare. Nu cred că se pune problema carantinei zonale în Mireșu Mare”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Ioan Mătieș.
Totuși, primarul este de părere că ar fi nevoie de mai multă transparență. “Primim datele de la Județ cu cazurile confirmate și cu cei izolați, carantinați, dar nu primim nume și prenume, primim niște numere de casă și atâta tot. Nu știm ce e acolo, nu știm cine sunt persoanele. Dacă nu îi știm după nume, nu avem de unde să știm dacă ies sau nu prin comună. Știu că așa este legislația la nivel național. Dar eu, ca și președinte local pentru situații de urgență, cum să îmi apăr locuitorii de pandemie dacă nu știu care sunt cei infectați? Nu e vorba să facem publică identitatea lor, dar trebuie să știm despre cine este vorba. Primarul e ca și preotul. Cum preotul trebuie să păstreze secretul spovedaniei, și primarul trebuie să respecte secretul omului. Dar trebuie să știe situații, pentru a-și apăra cetățenii. Pe toți cetățenii, fie că sunt infectați sau nu. Am voluntar care le duce cele de trebuință, cum să îi ajutăm dacă sunt în carantină, dacă nu știm exact situația lor?”, s-a întrebat Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare.
DirectMM.ro