Share
Un record în România: În județul Maramureș iar avem polul frigului din țara noastră. Cel mai frig a fost în Târgu Lăpuș, aproape -19 grade!

Un record în România: În județul Maramureș iar avem polul frigului din țara noastră. Cel mai frig a fost în Târgu Lăpuș, aproape -19 grade!

Un record în România: În județul Maramureș iar avem polul frigului din țara noastră. Cel mai frig a fost în Târgu Lăpuș, aproape -19 grade!

Trafic rutier in conditii de iarna. Sectoarele de drumuri nationale au carosabilul curat si uscat, cu exceptia DN18, in Pasul Gutai, unde partea carosabila este curata si umeda pe ambii versanti montani.

S-a actionat pe sectoarele de drumuri nationale cu 7 utilaje si s-au imprastiat 29 tone de material antiderapant si 200 litri de clorura de calciu. Majoritatea sectoarelor de drumuri judetene au carosabilul curat si uscat, In zonele de munte sunt tronsoane de drumuri cu partea carosabila curata si umeda. Pe sectoarele de drumuri judetene s-a intervenit cu 14 utilaje si s-au raspandit 101 tone de material antiderapant. S-a actionat pentru indepartarea zapezii si largirea partii carosabile pe DJ183 si DJ183A, zona Izvoare si pe DJ187 si DJ185. zona Poienile de Sub Munte, Valea Viseului si Bistra.

Cerul este acoperit. Vizibilitatea in trafic este buna. Vantul prezinta intensificari temporare in zona inalta de munte. Stratul de zapada masura pana la 54 cm la statia meteo Iezer, 25 cm la Baiut, 22 cm in Poiana Borsa, 21 cm in Baia Borsa, 20 cm la Cavnic si in Pasul Gutai, 15 cm la Targu Lapus, 12 cm la Sighetu Marmatiei, 9 cm la Ocna Sugatag, 7 cm in Baia Mare. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost usor variabile. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Cosau, Barsau, Suciu, Cavnic. Curg sloiuri de gheata pe cursul raurilor Tisa, Iza, Mara, Somes, Lapus, Cavnic si Nistru. S-au înregistrat azi-naopte, -11,3 grade în Baia Mare, -12,9 în Sighetu Marmației, -10,3 grade în Ocna Șugatag, -18,2 grade în Târgu Lăpuș și -10,5 grade la stația meteo Iezer. Așa cum se poate vedea din statistica ANM, la Târgu Lăpuș a fost cel mai frig din țară, deci recordul nopții anterioare, cea de 19 spre 20 ianuarie, în România (strict al nopții!). Vremea va fi astazi usor mai rece fata de normalul termic al perioadei. Cerul va deveni mai mult noros. Pe arii extinse vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare. Izolat vor fi conditii de polei. Local, indeosebi la munte, cantitatile de apa vor fi insemnate, si se va depune strat nou de zapada. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari temporare, cu rafale de pana la 45…55 km/h, iar pe crestele montane, de pana la 80…90 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -9, -7 si -3, -1 grad/ grad, iar cele minime intre -13, -9 si -7, -4 grade. Izolat, in zonele joase, in prima parte a intervalului, se va semnala ceata asociata cu depunere de chiciura.

Ar mai fi de spus faptul că astăzi, 20 ianuarie, indicele de răcire (nicidecum temperatura aerului, așa cum greșit s-a înțeles!) a scăzut sub pragul de -32 grade la stația meteo Iezer. Această valoare este cumva, oarecum, strict ca și percepție, inversul indicelui temperatură-umezeală despre care vorbim în vară, cel care validează disconfortul termic generat de căldură. Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate, arată reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu