Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 7 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 7 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 10 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 12 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 15 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 16 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 16 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 17 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 17 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 18 ore în urmă
Un semn de respect: Ducu Bertzi, artistul din Maramureș foarte iubit în țara noastră, titlu de onoare în Giulești! Viața unui cantautor de valoare!
Un semn de respect: Ducu Bertzi, artistul din Maramureș foarte iubit în țara noastră, titlu de onoare în Giulești! Viața unui cantautor de valoare!
Ducu Bertzi este oficial, în comuna maramureșeană Giulești, cetățean de onoare, toți consilierii locali fiind de acord cu propunerea făcută de primarul Laurențiu Batin.
„La inițiativa mea, Consiliul Local al Comunei Giulești a aprobat în unanimitate propunerea ca maestrul Ducu Bertzi să devină cetățean de onoare al comunei noastre. Diploma urmează să-i fie înmânată la următoarea activitate la care maestrul va participa în comuna noastră”, arată primarul Laurențiu Batin, comuna Giulești, Maramureș.
DirectMM.ro vă prezentă aspecte din viața artistului! Ducu Bertzi s-a născut la Sighetu Marmației, Maramureș, la 21.09.1955. Părinții săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică – și Florica Bertzi – educatoare. Ducu a fost primul copil. La 21 ianuarie 1989 se căsătorește cu Theodora. Au doi copii: Maura și Rareș. Theodora este medic și om politic implicat în probleme sociale. Maura a absolvit Facultatea de Științe Politice. Rares a absolvit Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, dar și Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA, (Comunicare). În 2013 a terminat masterul în Studii Europene la Maastricht.
În peste 30 de ani de activitate a susținut peste 4000 de spectacole si intimplari artistice – numai cu Cenaclul Flacăra a susținut peste 1300 de spectacole. După ce a cântat în aproape fiecare colț al României, din `98 încep turneele și în străinătate: Franța (Montpellier, Sete, Paris, Marsilia), Belgia (Bruxelles), Germania (Koln, Dusseldorf, Hanovra, Saltzgiter, Frankfurt, Aachen, Gumersbach) Austria (Graz, Viena), Ungaria (Szeghed,Budapesta, Gyula), Italia (Roma, Milano, Torino, Viterbo), Spania (Madrid, Alcala de Henares, Barcelona), Marea Britanie (Londra), Tunisia (Tunis, Bizerte), Maroc (Rabat), Israel (Ierusalim, Tel Aviv, Haifa), SUA (New York, Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami, Portland, Seatle, Detroit, Dallas), Canada (Toronto, Montreal, Otawa, Windsor.Kitchener, Calgary, Edmonton, Vancouver), Irlanda (Dublin), Moldova (Bălți, Soroca, Leova, Cahul, Chișinău, Florești), Ucraina (Cernăuți), Grecia (Salonic), Cipru (Nicosia), Australia (Brisbane,Melbourne), Noua Zeelanda (Auckland), Cehia(Praga), Finlanda(Helsinki).
Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației. În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – „Crucea Moldavă”.
Câteva aspecte foarte interesante din povestea vieții! În paralel cu școala generală, a studiat opt ani vioara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate). Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Bertzi descoperind aici muzica poeziei. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu… o valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, iar consacrarea în Cenaclul Flacăra a avut loc în toamna anului 1979, când a lansat cântecul „Când s-o-mpărțit norocul” în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985. Între 1976-1979 Ducu Bertzi participa săptămânal la manifestările folk organizate în stagiunea de spectacole a Casei Studenților din București. Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk. Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu. Din 1979 până în 1985 a susținut 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului Flacăra. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre: Și de-ar fi, Floare de colț, M-am îndrăgostit numai de ea, Suflet fără chei, Omul pădurii, Iertările, Unde oare, Focul vânat e gonit de vânt. A fost prezent în studiourile: TVR, PRO TV, Antena 1, 2, 3, PRO TV Internațional, Acasă, Național TV, Acasă TV, și în aproape toate studiourile de televiziune din țară, precum și din R. Moldova și Ungaria, pentru filmarea acestora. A participat la emisiuni radio la toate posturile radio naționale și regionale. A susținut aproximativ 4.500 de concerte atât în țară, cât și în străinătate în mijlocul comunităților românești (21 de țări). Din 1997 până în prezent, a realizat la Radio România Actualități emisiunea „Omul cu chitara” împreună cu Mihai Cosmin Popescu. Toată biografia este AICI!
C.Ț.