Share
Un teatru care deschide ochii în Maramureș: Inițiativa educațională a avut un succes semnificativ! Impresiile pozitive venite din rândul tinerilor!

Un teatru care deschide ochii în Maramureș: Inițiativa educațională a avut un succes semnificativ! Impresiile pozitive venite din rândul tinerilor!

Un teatru care deschide ochii în Maramureș: Inițiativa educațională a avut un succes semnificativ! Impresiile pozitive venite din rândul tinerilor!

În această primăvară, spectacolul „Van Dan – 10 ani de sânge murdar” s-a jucat în tot județul, pentru circa 1.400 elevi, arată inițiatorii acestei inițiative. Sponsorii evenimentelor au fost: Asociația ASSOC și Baroul Maramureș.

Mai mult, nu mai este știre nouă, faptul că drogurile sunt în fiecare localitate în care există liceu. Iar acest lucru a generat demersul despre care facem vorbire. Dragoș Călin este regizorul acestui proiect. Spectacolul s-a jucat inclusiv în cadrul Festivalului Aproape.

„Acum, după 5 spectacole mari, intense și aproximativ 1400 de elevi și profesori participanți, tragem linie și concluzionăm:
• părinții trebuie sa manifeste o atenție sporită anturajului și comportamentului propriului copil și să intervină atunci când situația o impune;
• părinții și copiii trebuie să comunice în permanență;
•tânărul în cauză trebuie să înțeleagă că prima doză poate fi și sfârșitul unei vieți normale;
•persoana consumatoare are o șansă dacă dorește să stopeze consumul.
Primul pas este să anunțe părintele, profesorul, psihologul sau orice persoană adultă în care are încredere, iar apoi să apeleze la specialiști;
• profesorii trebuie să învețe să recunoască semnele persoanei care a consumat;
• toți suntem datori să prevenim și să dăm o mână de ajutor, când situația o permite!
Nu ne oprim aici! Copiii noștri merită mai mult.
Multe mulțumiri domnului președinte al Asociației ASSOC, Florian Sălăjeanu și domnului decan Florin Andreicuț, președinte al Asociației Avocaților din Baroul Maramureș, pentru că au crezut în acest proiect și l-au susținut de la prima până la ultima reprezentație”, arată oficialii ISJ Maramureș.

Regizorul proiectului, Dragoș Călin, a făcut publice câteva dintre emoțiile și concluziile după primele reprezentații. „Vorba unui tânăr din Sighet: – Nu mai poate opri nimeni drogurile, dar măcar să fie mai puțini tineri afectați, măcar atât să se reușească. S-au pus foarte multe întrebări, după spectacol. Mulți au rămas și după ce sesiunea s-a terminat. În fiecare localitate, rămânea câte un grup de tineri care încă mai dorea să discute despre această temă, cu dileme delicate… În România, vina se împarte către oricine (tineri, părinți, profesori), dar cel mai puțin către stat… Un profesor mi-a zis așa: – Cum pot eu, simplu dascăl, opri să intre drogurile în școală când poliția nu le poate opri să intre în oraș? Și suntem o localitate mică, mai toți ne cunoaștem între noi… Eu, Vali V. Popescu și Răzvan Dan Dragu am mers acolo cu drag să ne facem datoria. Eu și Vali cu spectacolul, Răzvan cu răspunsul la întrebări. Am fost atât de bine primiți… Cu așa prietenie ne-au așteptat oamenii după spectacol… Au fost 3 săli pline ochi, cu tineri extraordinar de atenți la ce se întâmplă pe scenă. Am fost profund emoționat! Mulțumesc celor care au depus eforturi mari să se întâmple acest proiect! Mă bucură mult să văd că Inspectoratul Școlar Județean Maramureș se arată foarte deschis la genul ăsta de proiecte. Nu e lucru mic! Abia aștept să mergem din nou în localitățile din Maramureș. La întoarcerea spre Baia Mare, am avut încontinuu acest gând: ce energii și vibrații frumoase stârnește dorința de a contribui cu bine la ceea ce se află în jurul nostru… Teatrul aduce oamenii Aproape!”, arată astfel regizorul inițiativei.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu