Share
Unde poți face grătar în aceste zile. Atenție, amenzile sunt mari

Unde poți face grătar în aceste zile. Atenție, amenzile sunt mari

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei. În ultima vreme, autoritățile verifică foarte des respectarea acestei reguli.

Activitate de picnic este considerată orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului.

Legea stabilește două tipuri de zone în care se poate organiza un picnic: unele în care nu este prmisă aprinderea focului și altele în care acest lucru este permis.

Zonele special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, care trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.

Grătare, doar în locuri special amenajate

Așadar, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă. În caz contrar, amenzile sunt de la 2.000 la 5.000 de lei.

În plus, atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice.

Cei ce iau parte la picnicuri trebuie să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri.

O altă sancțiune ce-i vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, aplicată pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu