Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 5 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 5 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 8 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 8 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 9 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 9 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 9 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 10 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 11 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 12 ore în urmă
UNICEF: Peste 600 de milioane de elevi din lume sunt afectați de închiderea școlilor
Închiderea şcolilor din cauza pandemiei de coronavirus a provocat pierderi de o amploare aproape „ireversibilă” în materie de educaţie în rândul copiilor din întreaga lume, potrivit UNICEF. Pe lângă lipsa accesului la educație, copiilor le este afectată și sănătatea mintală, potrivit digi24.ro.
Mai mult de 616 milioane de elevi sunt afectaţi de închiderea totală sau parţială a şcolilor, a precizat agenţia ONU pentru copii.
În multe ţări, aceste perturbări, pe lângă faptul că au lipsit milioane de copii de dobândirea competenţelor de bază, le-au afectat sănătatea mintală, au crescut riscul lor faţă de abuzuri şi i-au împiedicat pe mulţi dintre ei să aibă acces la „o sursă regulată de nutriţie”, potrivit UNICEF.
„Ne confruntăm pur şi simplu cu o amploare aproape insurmontabilă de pierderi suferite de şcolarizarea copiilor”, a declarat Robert Jenkins, şeful de educaţie la Unicef, într-un comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.
Redeschiderea şcolilor „nu este suficientă”, a mai spus el, solicitând „sprijin intensiv pentru recuperarea educaţiei pierdute”.
Țările bogate, le fel de afectate ca cele sărace
UNICEF afirmă că „pierderile de învăţare din cauza închiderii şcolilor au lăsat până la 70% dintre copiii de 10 ani incapabili să citească sau să înţeleagă un text simplu, faţă de 53% înainte de pandemie” în ţările cu venituri mici şi medii din întreaga lume.
Astfel, în Etiopia, copiii au învăţat doar între „30 şi 40% din matematica pe care ar fi învăţat-o dacă anul şcolar ar fi fost normal” în şcoala primară, estimează agenţia ONU.
Ţările bogate sunt departe de a fi cruţate. În Statele Unite, de exemplu, pierderi de învăţare au fost constatate în mai multe state, fie în Texas, California sau Maryland, explică Unicef.
Abandonul şcolar este de asemenea o problemă: în Africa de Sud, „aproximativ 400.000 până la 500.000 de elevi ar fi abandonat şcoala între martie 2020 şi iulie 2021”.
De asemenea, pe lângă ratele crescute de anxietate şi depresie la copii şi tineri legate de pandemie, „peste 370 de milioane de copii din întreaga lume au fost privaţi de mesele şcolare în timpul închiderii şcolilor”, în timp ce ele sunt „pentru unii copii singura sursă sigură de hrană şi nutriţie zilnică”.