Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 6 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 7 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 7 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 7 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 8 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 10 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 12 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 13 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 14 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 15 ore în urmă
Unul dintre cele mai cunoscute tablouri din Maramureș poate fi admirat și la Târgu Mureș
„Am fo’ ș-oi si!”, 1967, tehnică murală pe pânză, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmaţiei – unul dintre cele mai cunoscute tablouri din Maramureș semnifică dârzenia poporului român în fața invadatorilor.
Dacă de obicei locul său se află la Muzeul Maramureșului din Sighet, acum puteți admira lucrarea la Galeria Cetății Târgu Mureș.
Tabloul „Am fo ș-oi si” a fost pictat de Traian Bilțiu Dăncuș, fiind realizat la cedarea Ardealului, în anul 1940, și a primit premiul național de pictură. Acesta ilustrează un țăran maramureșean îmbrăcat în costum popular. Semnificația tabloului este dată prin mai multe detalii.
Tabloul a fost pictat în împrejurări foarte tragice, odată cu pierderile teritoriale ale României. Este un tablou alegoric, care prezintă un țăran român din Maramureș îmbrăcat în port popular, ținând în mână arma sa credincioasă dintotdeauna, securea, cu picioarele pe solul dur al Maramureșului, sprijinit cu spatele de stejar – stejarul era simbolul poporului român – și privind încruntat furtuna, furtuna înseamnând necazurile și invadatorii.
Tabloul se află la Muzeul Maramureșului din Sighet din anul 1975. Odată cu moartea pictorului, muzeul din Sighetu Marmației a intrat în posesia unei colecții importante de lucrări. O parte dintre acestea le puteți admira la Galeria Cetății în cadrul expoziției ”Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului”.
Traian Bilţiu Dăncuş s-a născut la 29 noiembrie 1899, în localitatea Ieud. A fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori din Maramureș. S-a axat în lucrările sale pe lumea satului maramureșean, pe care a prezentat-o în multiple ipostaze, informează Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș.