Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 3 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 3 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 3 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 7 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 9 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 9 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 9 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 9 ore în urmă
Uriașă bătaie de joc: Atât în Maramureș cât toată țara solicitare ca salvatorii montani să și folosească girofare! Delăsare fantastică în Capitală!
Uriașă bătaie de joc: Atât în Maramureș cât toată țara solicitare ca salvatorii montani să și folosească girofare! Delăsare fantastică în Capitală!
Cu un paradox extraordinar se confruntă salvatorii montani din România. Ei au voie să achiziționeze maşini cu girofaruri şi sirene, dar nu pot folosi aceste dotări. Mai mult, salvamontiştii din România sunt singurii din Europa care nu au voie să folosească semnale acustice şi luminoase pe maşinile de intervenţie. A existat și o petiție, dar parlamentarilor nu le pasă. S-a încheiat sesiunea parlamentară și bineînțeles că proiectul nu a trecut!…
„Salvamont, serviciu de urgență doar pe hartie si ca obligație profesionala, în rest, ZERO facilitate de deplasare în regim prioritar al ambulantelor și autospecialelor Salvamont. Peste 8000 de persoane au fost salvate anul trecut de către echipele Salvamont România, peste 35000 în ultimii 5 ani, dar probabil e nevoie de 35000 de decese pe munte ca să se aprobe un un act normativ plimbat de 8 ani prin tot felul de comisii și prin care nu se cere altceva decât sa se pună în acord doua legi, una care nominalizează Salvamont ca serviciu de urgență cu obligația de a acorda primul ajutor medical, salva , transporta accidentatul și care are în dotare ambulante și autospeciale de intervenție, dotate si omologate cu mijloace de semnalizare sonora și luminoasa , cu legislația care nominalizează institutiile care au prioritate în trafic în caz de intervenție. Nebunia sezonului de vara a început, deja înregistrăm aproape o suta de accidente pe săptămână și numărul lor va creste permanent pana la finele lunii august, dar din păcate, pentru unele persoane accidentate pe munte, singura speranța sa ajungă Salvamontul la timp și sa scape cu viata, va fi doar o iluzie. Butonul care poate face diferența dintre viata și moarte , cel aflat la bordul ambulantelor Salvamont, cel care pornește semnalizarea care arata celor din trafic ca undeva un om are nevoie sa fie salvat și ca salvatorii trebuie sa ajungă repede la el, nu are voie sa fie apăsat de salvatori”, arată comunicatul Salvamont România.
„Nouă ne-a ajuns să fim bătaia de joc a unor persoane trimise în Parlament să reprezinte interesele cetățenilor. Iar în urma intervențiilor 112 să ajungem să rămânem fără carnet de conducere, să luăm amenzi pe care să le plătim din buzunarele noastre iar ulterior să ni se mai spună că am „întârziat” la intervenție… Și asta pentru că în peste 7 ani de zile nu se sinchisesc să rezolve o situație banală. Suntem singurul serviciu de urgență – de salvare montană din Europa (și probabil din lume) care nu are prioritate în trafic în acțiunile – intervențiile 112!!!!”, mai arată și reprezentanții SPJ Salvamont Maramureș. „Suntem singura instituție din structurile de urgență care nu au voie să folosească semnalele luminoase și acustice în trafic. Au voie inclusiv Poliția Locală, ANAF sau IML, așadar vorbim de mai multe instituții, nu doar de Poliție, Jandarmerie, Pompieri sau Poliție de Frontieră. Vrem să avem prioritate în trafic în condițiile respectării legislației rutiere în vigoare, întrucât fiecare secundă contează în salvarea unor persoane aflate în nevoie de ajutor. Există situații în care Salvamont este instituția aflată la coordonare, dar cu toate acestea este împiedicată, prin lipsa semnalelor, să ajungă atât de repede pe cât ne-am dori la locul intervenției. Cadrul legislativ există din 2014, a trecut prin comisii parlamentare și dar cu toate acestea se bate pasul pe loc. Eu cred că ar fi nevoie de înțelegere din partea celor care ne conduc, care ar trebui să se gândească asupra faptului că ar putea să ajungă într-o situație în care ar avea nevoie de ajutor absolut oricine”, arată pentru DirectMM.ro Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș.
C.Ț.