S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Vaccinarea în județul Maramureș: Baia Mare, aria din apropierea sa, sunt, în prezent, în fruntea topului imunizării anti-COVID-19. Vezi situația pe localități!
Vaccinarea în județul Maramureș: Baia Mare, aria din apropierea sa, sunt, în prezent, în fruntea topului imunizării anti-COVID-19. Vezi situația pe localități!
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat datele naționale ale campaniei la nivelul țării, cele aferente datei de 5 ianuarie 2022.
Situația vaccinării în România pe localități (5 ianuarie 2022)
Primele localități – în funcție de procentul acoperirii vaccinale:
63.47% – comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
62.59% – comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud;
59.37% – comuna Cârcea, județul Dolj;
59.15% – comuna Valea Lupului, județul Iași;
57.45% – comuna Rimetea, județul Alba;
57.39% – comuna Giroc, județul Timiș;
56.96% – comuna Sfântu Gheorghe, județul Tulcea;
56.59% – comuna Izvoru Crișului, județul Cluj;
56.04% – comuna Chiajna, județul Ilfov;
55.18% – orașul Otopeni, județul Ilfov.
Procent vaccinare:
-rural: 36.77%;
-urban: 41.26%;
-municipii: 43.05%.
În cadrul unui document care prevede acoperirea vaccinală în România în primul an de vaccinare (27 decembrie 2020 – 27 decembrie 2021), Maramureșul figurează cu un procent de 40,73%, ceea ce înseamnă peste baremul de 38,63% din populația totală dar sub cel de 4% din populația eligibilă (cu vârsta peste 12 ani). Județele/ Capitala cu cea mai mare rată de vaccinare sunt București, Cluj, Constanța, Sibiu, Ilfov, Brașov, iar la polul opus Bacău, Covasna și Suceava. Revenim la statistica aferentă datei de 5 noiembrie, mult mai detaliată! Așa cum se poate observa, județul Maramureș nu are nicio reprezentantă în topul de față, de mai sus, cu topul localităților, ba nici nu are vreuna cu procent de vaccinare de peste 50%. Asta pentru că procentele nu sar mai mult de 40% decât doar local. Lider se menține comuna Groși, cu un procent de vaccinare de 47,28% din populația eligibilă. Pe locul al doilea se află orașul Tăuții Măgherăuș, cu 44,56%. Podiumul este completat de municipiul Baia Mare, cu 43,28% din populația eligibilă, în urcare un loc. Pe locul al patrulea se află comuna Recea, unde s-a vaccinat 42,61% din cei care au posibilitatea. Acestea sunt singurele patru unități administrativ-teritoriale care au depășit pragul de 40%, exact ca în decembrie 2021. În total, vorbim despre 16 unități administrativ-teritoriale cu o rată de vaccinare de peste 30% dar sub 40%, față de 15 în decembrie.
Din păcate, la polul opus se află tot zona ucraineană. Avem trei unități administrativ-teritoriale care au un procent de vaccinare sub 10% și toate sunt din această zonă. Locul întâi la nevaccinare aparține în prezent celei mai mari comune din județul Maramureș, Poienile de sub Munte, unde procentul este de 6,48%, urmată de Repedea, cu 6,77%. Pe locul al treilea se află Ruscova, cu 7,69%, iar pe locul al patrulea comuna Bistra, cu o rată de vaccinare care a trecut de pragul acum o lună de pragul de 10% și este de doar 10,63%.
În cazul acestor comunități este trist că cifrele rămân foarte scăzute în raport cu normalitatea! A crescut procentul dar cam puțin totuși! De la 3-4% la 5-7-9% în câteva luni, în ciuda faptului că valul patru al pandemiei s-a dovedit a fi unul de amploare și deosebit de agresiv cum s-a văzut de altfel.
Ar fi foarte interesant de văzut că față de raportarea similară din lunile anterioare, lucrurile nu s-au mișcat foarte mult în județul nostru decât acum către octombrie-noiembrie. În vară, procentul de vaccinare în Baia Mare era de 31,11% și în Sighetu Marmației de 24%. În raportarea din 5 octombrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 33,91% iar în Sighetu Marmației de 26,74%. În 5 noiembrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 39,72% iar în Sighetu Marmației de 33,01%. În 5 decembrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 41,75% iar în Sighetu Marmației de 34,59%. În 5 ianuarie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 43,28% iar în Sighetu Marmației de 35,17%. Localitățile din zona ucraineană se aflau și se află tot la coada clasamentului vaccinării, cu procente acum de 5-7-9% așa cum am remarcat în analiză. Vezi link-ul cu acea raportare din 5 decembrie sub grafice! Acest lucru arată faptul că vaccinarea în rândul populației a scăzut considerabil în a doua parte a verii și începutul toamnei, adică exact înainte debutului valului patru în țara noastră și a început să crească în multe comunități pe timpul valului patru în țara noastră. Ar mai fi totuși de spus că acum avem valul cinci. Asta pe fondul ratei mici de vaccinare în unele țări sau comunități. Care este de fapt explicația? Ați observat poate că vaccinul antigripal spre exemplu trebuie refăcut anual, asta pentru că apar unele mutații iar vaccinul este adaptat acestora pentru a proteja organismul. La fel se întâmplă și cu vaccinul anti-COVID-19 și de aceea apare necesitatea unei doze a treia în prezent, întrucât imunitatea scade. În plus, pe fondul nevaccinării, virusul poate suferi mutații și pot apărea noi tulpini. Doar prin vaccinare se reduce transmiterea intracomunitară și totodată capacitatea virusului de a suferi noi mutații care pot genera noi valuri pandemice. Așadar vaccinați-vă! Aceasta este acum șansa noastră!
C.Ț.
Citește și