Share
Vacile care sunt botezate și alintate de stăpân dau lapte mai mult

Vacile care sunt botezate și alintate de stăpân dau lapte mai mult

În aparenţă un animal deloc interesant, care mănâncă, rumegă şi dă lapte, vaca este un animal cu un stil de viaţă unic şi suprinzător. Cu privirea pierdută şi mersul greoi, leneş, vacile nu sunt apreciate decât pentru laptele şi carnea pe care le oferă omului. În realitate, însă, ele sunt nişte animale mult mai interesante şi mai complexe decât am putea crede.

Este nevoie de aproximativ 100 de mişcări ale mâinii pentru a extrage un litru de lapte din ugerul vacii. Cercetătorii au descoperit că vacile care primesc un nume de alint de la stăpânul lor şi sunt tratate preferenţial dau lapte mai mult. Un exemplar „botezat” poate da cu până la 250 de litri pe an mai mult decât unul fără nume. Vacile au mirosul foarte bine dezvoltat, fiind capabile să le perceapă de la circa 10 kilometri distanţă. Când rumegă, produc o cantitate mare de metan, pe care îl eliberează în atmosferă. Specialiştii susţin că prin râgâieli şi flatulaţii, vacile sunt la fel de dăunătoare mediului înconjurător precum automobilele. Cea mai scumpă vacă din istorie a fost Missy, un exemplar din rasa Holstein, vândută în 2009 la licitaţie cu nu mai puţin de 1,2 milioane de dolari. Vacile petrec între 10 şi 15 ore pe zi stând în poziţie culcată. Timpul mediu de somn al unei vaci domestice este de aproximativ patru ore pe zi; spre deosebire de cai, ele nu dorm în picioare. O vacă de lapte consumă până la 45 de kilograme de furaje pe zi. Vacilor le place să fie scărpinate pe cap, pe gât ori pe spate. Există, de altfel, perii special create pentru această activitate.

Vacile au o vedere panoramică, de 360 de grade și vad în culori. Nu disting culoarea roșie. Ele pot detecta mirosuri de la 8 kilometri distanță și aud mult mai bine decât oamenii. Vacile sunt inteligente, curioase şi au chiar o gândire critică, putând rezolva cu uşurinţă probleme. Studiile au arătat ca ele pot învăţa prin asociere, fiind capabile să reţină greşelile din trecut, astfel încât să le evite pe viitor.  Atunci când se văd puse în faţa unor provocări, vacile devin foarte entuziasmate şi pulsul lor se accelerează rapid. Vacile îşi amintesc orice. Dacă eşti în preajma unei vaci, poartă-te frumos cu ea, deoarece îşi va aminti cu siguranţă de tine. Au o memorie foarte bună şi recunosc ușor chipurile văzute anterior. Vacile au memorie spaţială foarte bună, astfel că îşi amintesc pe unde se află lucruri precum apa, mâncare şi, cel mai important, viteii lor.

Vacile îşi iubesc enorm viteii. Cea mai strânsă relaţie care se leagă între vaci este cea între văca si vitel. Vacile sunt animale materne, extrem de atente, protectoare şi iubitoare. Relatia dintre vaca si viteii dureaza toata viata lor. Între vaci se lega prietenii pe viaţă, astfel că într-un grup e posibil ca două vaci să stea mai mult împreună decât cu celelalte. Vacile au si ele „cel mai bun prieten”, iar dacă acesta lipseşte, nivelul stresului creşte simţitor. Vacile se ajută între ele, învaţă unele de la altele şi iau decizii bazate pe compasiune şi pe altruism. Ele spun mai mult decât „muuu”. Pentru a transmite un mesaj, vacile nu spun doar „muu”, ci se folosesc de comportamentul non-verbal, adoptând diferite poziţii ale corpului şi expresii faciale. O altă modalitate de comunicare este aceea de a mima expresiile faciale ale celorlalţi. În plus, dacă o vacă se opreşte din mâncat şi începe să alerge pe câmp, şi celelalte o vor urma, acesta fiind un alt mod de a comunica între ele.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu