Share
Valea Usturoiului, obiectiv turistic de altădată; „Băimărenii veneau aici la băi, să-și trateze reumatismul, minerii primind chiar bilete de tratament”

Valea Usturoiului, obiectiv turistic de altădată; „Băimărenii veneau aici la băi, să-și trateze reumatismul, minerii primind chiar bilete de tratament”

Pe vremuri, orașul Baia Mare era faimos atât din punct de vedere cultural, cât și turistic. Unul dintre locurile vizitate des atât de băimăreni, cât și de turiști era Valea Usturoiului.

Natura, aerul curat, apa de izvor, restaurantul, băile atăgeau ca un magnet. Azi însă, majoritatea dintre ele au rămas o amintire.

Paul Reszler, un băimărean pasionat de istoria municipiului nostru, povestește pe rețelele de socializare despre acest loc. Cu siguranță multe dintre detalii sunt neștiute de generația tânără.

„Valea Usturoiului de lângă oraș și-a primit numele prin traducerea denumirii Fokhagymás, o denumire preluată de la numele unguresc al leurdei: vadfokhagyma (usturoi sălbatic) care se pare era abundentă aici în lunile de primăvară.

Până pe la mijlocul secolului trecut băimărenii veneau aici la băi, să-și trateze reumatismul, minerii primind chiar bilete de tratament prin casa de asigurări. Proprietar în perioada interbelică era Iuliu Mureșan, un comerciant de pe Calea Trăian (Podul Viilor) de la bodega căruia puteai procura bilete cu 10% reducere. Dar, pe de o parte, izvorul s-a pierdut iar pe de altă parte s-a ajuns la concluzia că apa folosită era o apă sulfuroasă, feruginoasă, provenită din degradarea piritei, deci dăunătoare organismului uman (cică ar fi conținut și arsenic). Departe de a fi luxoase băile ofereau totuși momente de relaxare mai ales că se putea servi și o masă sau bea un pahar de vin.

În fotografie, Valea Usturoiului, probabil la începutul secolului trecut. În iunie 1924 participanții la Congresul Medicilor găzduit de orașul nostru vizitează Băile. Printre ei: prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu”, spune Paul Reszler.

Subiectele abordate de dânsul sunt diverse și foarte interesante, scurte lecții de istorie locală.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu