Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 3 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 11 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Valorosul tezaur al Țării Lăpușului va fi prezentat în paginile unui ghid istoric și turistic, lansat de Institutul „George Bariţiu” al Academiei Române
Țara Lăpușului se remarcă printr-un impresionant patrimoniu cultural.
Comorile arhitecturale, vestigiile arheologice, legendele nemuritoare, oamenii care încă păstrează obiceiurile și tradițiile, bisericile și mănăstirile, natura impresionantă – toate acestea fac parte din valorosul tezaur turistic și istoric al acestui colț de Maramureș.
Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române anunță că în acest an va lansa un ghid despre Țara Lăpușului. Acesta va fi realizat atât în limba română, cât și în limba engleză.
„Vă anunțăm, cu bucurie, faptul că, după promovarea, în anii 2022 și 2023, a zonei pitorești a Munților Apuseni, institutul nostru se implică într-un alt proiect de referință în comunitate menit să pună mai bine în valoare patrimoniul turistic remarcabil al României.
La inițiativa doamnei Alina Pop, vicepreşedinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca, Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, în parteneriat cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Târgu Lăpuș și Clubul Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca, vom pregăti lansarea unui ghid istoric și turistic, în limba română și engleză, dedicat Țării Lăpușului, o zonă superbă din Maramureș încărcată cu multă istorie și cu tradiții minunate.
Instituția noastră alege, și în anul 2024, să fie prezentă des în comunitate și să suțină acele proiecte care pun în valoare nu doar trecutul acestui popor, ci și frumusețile și bogățiile sale naturale atât de apreciate de către cei care aleg să ne viziteze și să aprecieze mult tot ceea ce noi avem mai frumos și mai atractiv”, anunță cei de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române.
În realizarea acestei lucrări și-au dat mâna oameni din diverse domenii, fiecare contribuind subtanțial la transmiterea acestor valori generațiilor viitoare.
„La fel ca și în cazul Munților Apuseni, promovarea Țării Lăpușului, pe toate palierele, se face grație unei colaborări interdisciplinare în care istorici, arhiviști, oameni de afaceri și specialiști din sfera turismului și-au dat mâna, iar prin munca lor ne-au reamintit faptul că avem datoria de onoare de a păstra, de a promova și de a transmite, cu înțelepciune, generațiilor viitoare toate comorile pe care antemergătorii noștri le-au prețuit și le-au păstrat cu cea mai mare grijă.
Datoria de a respecta istoria și comorile turistice ale acestei țări aparține fiecăruia dintre noi.
Mulțumiri cordiale Editurii Argonaut din Cluj și felicitări colegilor noștri Alina Pop, Nicoleta Pop, Daiana Demian și Varga Attila!”, se mai precizează în anunțul Institutului.
L.C.H.
Foto deschidere: Cătălin Enache