Share
Variola maimuţei: OMS declară urgență globală de sănătate publică, cel mai înalt nivel de alertă

Variola maimuţei: OMS declară urgență globală de sănătate publică, cel mai înalt nivel de alertă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă pentru a încerca să oprească răspândirea variolei maimuţei care a afectat aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări, a anunţat directorul general la Geneva, scrie AFP, relatează News.ro, arată hotnews.ro.

„Am decis să declar Urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, precizând că riscul în lume este relativ moderat în afară de Europa, unde a crescut.

„Este un îndemn la acţiune, dar nu este primul”, a spus Mike Ryan, managerul de urgenţe al OMS, care spune că speră că va duce la acţiuni colective împotriva bolii.

Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul.

Ce este variola maimuței
Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

În România până acum au fost confirmate 20 de cazuri.

În afara Africii, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt „bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi”.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele
Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? „Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului – febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați – un semn foarte important – frisoare, oboseală accentuată”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

„Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu