Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 56 minute în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 oră în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 6 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 6 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 7 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 11 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 11 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 12 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 12 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Vechi obiceiuri din post, în Țara Chioarului, după ce se încheia sezonul șezătorilor
Etnologii de la Centrul Județean pentru Conserevarea și Promovarea Culturii Tradiționae „Liviu Borlan” Maramureș arată pe pagina lor de social media cum se petreceau lucrurile în Postul Paștelui, odată ce sezonul șezătorilor se încheia.
„Cu toate că vremea șezătorilor de odinioară se încheia la începutul Postului Mare lucru nici atunci și nici acum nu încetează. Cămeșile noi pentru Paști ori fundurile pentru coșerci se pregăteau cu precădere în perioada Postului Mare de către fiecare femeie în propria gospodăriei mai pe ascuns, ori în cercuri mai restranse, pentru a avea modele unicat”, arată Denisa Țicală în textul publicat.
„Femeile coseau cu mare drag, recunoștință și respect pentru tradiție și portul străbun. S-a cusut, croșetat, tors, împletit și apoi s-a povestit la lumina slabă a lompașului. De la Joimăniță și Marțole la povestea Socului, copacul blestemat a locului. În comunitatea lor, se crede că în rădăcina socului își are locașul însuși necuratul și din acest motiv nu este bine să îi scoți rădăcina din pământ chiar dacă îl tai. Acela care îndraznește să-i tulbure locașul este blestemat să-și piardă un membru din familie sau un apropiat fapt ce s-a și întamplat relatându-ne întlâmpări din memoria colectivă”, mai arată autoarea.
Tot cu această ocazie sunt felicitați organizatorii pentru implicarea și reușita lor în evenimentul „Memoria unui loc numit Acasă”, care a avut loc la finele săptămânii trecute la Bozânta Mare.
„Felicitări doamnei Mirela Badea și ceilalți co-organizatorii dar și implicarea gazdelor care au pregătit cele mai gustoase bucate tradiționale de post, iar părintele împreună cu localnicii ne-au dus mai aproape de Dumnezeu prin pricesnele și cântările specifice acestei perioade”.
Foto: Sorin Suiogan