„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 3 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 4 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 8 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 8 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 8 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 9 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 9 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 9 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 9 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 9 ore în urmă
Viitori geologi în vizită în Maramureș
Ca în fiecare an, zona Baia Mare suscită un deosebit interes pentru tinerii studenți ai facultăților de profil din cadrul celor trei mari universități din țară: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Tinerii însoțiți de cadrele didactice au vizitat mai multe obiective din Maramureș.
„Mediul geologic unic, dat de vulcanismul neogen, numeroasele mărturii ale patrimoniului industrial minier, și nu în ultimul rând, instituția noastră, reprezentantă unică și de valoare fără egal al patrimoniului mineralogic național, sunt tot atâtea argumente pentru viitorii specialiști, de a alege zona pentru desfășurarea unor aplicații de teren instructive pentru formarea lor profesională. Au avut loc, cu fiecare dintre cele trei grupuri, lecții deschise susținute în ambientul muzeului. Specialiștii muzeului, dar și cadrele didactice ce au însoțit grupurile, le-au explicat studenților diferite aspecte ale geologiei aplicate zonei de studiu; evident petrografia și mineralogia au fost domeniile cel mai intens dezbătute.
Personalul muzeului s-a implicat și în activitățile de teren ale studenților, însoțindu-i și fiindu-le ghid de-a lungul deplasărilor din teren. În acest context, s-au vizitat, printre altele subterana de la Baia Sprie (fostul depozit de exploziv de lângă Puțul nr. 5) sau obiective geologice de suprafață: perimetrul minier Baia Sprie (Lacul Albastru, Cariera Dealul Minei), Valea Lăpușului (Cariera Răzoare, Cheile Lăpușului) sau aria naturală protejată Buteasa.
Mulțumim pe această cale cadrelor didactice ce au însoțit studenții pentru colaborarea deosebit de deschisă și productivă: din partea Universității București, doamna conf. univ. dr. Antonela Neacșu, din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca doamna asistent dr. Agnes Gal și lector Tudor Tămaș și din partea Universității din Iași, conf. univ. dr. Andrei Buzatu și conf. univ. dr. Ionuț Apopei.
Considerăm că aceste activități educaționale, dincolo de specializarea studenților în geologie, reprezintă un exemplu de bune practici privind raportarea instituției la viitorii specialiști, care, din păcate, pe an ce trece, sunt din ce în ce mai puțini. Instituția noastră rămâne deschisă acestor tipuri de activități și are toată disponibilitatea de a instrui geologii în devenire, care, poate, vor vedea posibilitatea unei cariere atractive în cadrul colectivului muzeului” – transmit reprezentanții Muzeului de Mineralogie Baia Mare.