Share
Biserica de lemn din Muzeului Satului Baia Mare a fost ridicată acum 391 ani și adusă din Chechiș în 1939. Află și alte detalii inedite

Biserica de lemn din Muzeului Satului Baia Mare a fost ridicată acum 391 ani și adusă din Chechiș în 1939. Află și alte detalii inedite

Muzeul Satului sau „satul de pe deal” constituie, fără îndoială, una dintre principalele atracții turistice ale municipiului Baia Mare. Fie că vorbim despre turiști români sau străini, vedete ori oameni obișnuiți, aceștia au fost încântați de autenticitatea locului.

Biserica de lemn este, în mod evident, centrul universului rural de pe Dealul Florilor. Iar asta și datorită faptului că, în orice sat autentic maramureșean, lăcașul de cult este locul de întâlnire, dar și loc de taină, de unde se înaltă rugi către Bunul Dumnezeu, în fiecare duminică sau praznic religios.

Vom reda acum mai multe informații despre acest lăcaș de cult care veghează Baia Mare, mai ales arătând totodată că dintr-un muzeu care redă viața satului maramureșean, nu putea lipsi simbolul credinței strămoșești. „Așadar, vizitatorii se pot reculege într-o biserică de lemn, ridicată în anul 1630 și adusă aici din satul Chechiș, în 1939.

Fiind o biserică „în cult”, aici se săvârșesc slujbe religioase în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare. Biserica poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtător de Biruință și adăpostește icoane pe lemn din secolul 18, precum și icoane pe sticlă din secolul 19. Odată cu prăznuirea acestui sfânt, Muzeul Satului Baia Mare își deschide porțile pentru vizitatori.

Această biserică a fost inclusă de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș în proiectul său Biserici din Țara Chioarului.TururiVirtuale. Troița de lângă biserică a fost sfințită în 2019 și este decorată cu motive tradiționale specifice Maramureșului: funia, copacul vieții, simboluri astrale”, se arată pe platforma de prezentare visitmaramures.ro. Merită să o admirați!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu