Share
Vizitează Maramureșul: Ansamblul Memorial al Martirilor de la Moisei. File negre din istoria regiunii noastre

Vizitează Maramureșul: Ansamblul Memorial al Martirilor de la Moisei. File negre din istoria regiunii noastre

Eroii neamului trebuie, fără doar și poate, comemorați așa cum se cuvine. Fără trecut, nu am putut vorbi despre prezent.

Una dintre cele mai negre file din istoria Maramureșului este comemorată în comuna Moisei, prin intermediul Ansamblului Memorial care străjuiește localitatea.

„Ansamblul Memorial al Martirilor de la Moisei, un punct de popas care constituie o comemorare a jertfei supreme a strămoșilor noștri pentru țară. La data fatidică de 14 octombrie 1944, 29 de români și-au pierdut viețile în două case de lemn de la periferia Moiseiului, sub ploaia de gloanțe a trupelor maghiare, care se aflau în retragere.

Cele două case ale ororilor au devenit case memoriale în anul 1983, omagiind memoria celor care, în încercarea de a ajunge la familiile lor, au sfârșit fără a avea vreo vină. Aici se pot vedea obiecte personale și fotografii care au aparținut victimelor. Trupurile neînsuflețite ale celor care au căzut pradă gloanțelor au fost îngropate într-o groapă comună abia la două săptămâni de la tragicul episod, deasupra acesteia fiind înălțată o troiță de lemn, care a fost înlocuită mai târziu cu un ansamblu memorial realizat de către renumitul sculptor maramureșean, Vida Géza.

Monumentul cuprinde două chipuri omenești și zece măști tradiționale realizate din piatră, fiecare dintre măști având o simbolistică legată de sacrificiu și izbăvire, precum și de nedreptățile și tragediile petrecute în vremea războiului”, arată autoritățile județene pe platforma de prezentare visitmaramures.ro. Revenim cu același mesaj! Veniți să vedeți!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu