În căutarea unui președinte - 1 oră în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 4 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 7 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 8 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 11 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 12 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 12 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 13 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 13 ore în urmă
Vizitează Maramureșul!: Tot ce trebuie să afli despre Bastionul Măcelarilor! File absolut inedite din istoria municipiului Baia Mare, aici!
Maramureșul este un loc de vis pentru orice căutător de relaxare ori, poate, de istorie. Astăzi punem în atenția turiștilor un obiectiv turistic aflat în zona veche a municipiului Baia Mare.
Bastionul Măcelarilor este unul dintre cele șapte ridicate cu aproximativ jumătate de mileniu în urmă, ca parte a sistemului de fortificații care avea scop de apărare a orașului medieval Baia Mare, explică autoritățile maramureșene.
„Fiecare astfel de bastion a fost încredințat unei bresle, iar pentru că breasla măcelarilor era cea mai numeroasă și pentru că acest bastion străjuia una dintre cele mai importante porți de intrare în cetate, respectiv cea de sud, a primit numele de Bastionul Măcelarilor.
Acest turn mai este cunoscut și sub denumirea de Bastionul de Muniții, întrucât pentru o perioadă, una dintre încăperile sale a servit ca loc de depozitare a muniției menită să apere cetatea în fața unor presupuse atacuri. De Bastionul Măcelarilor se leagă și sfârșitul legendarului haiduc Pintea Viteazul care, în timpul răscoalei antibasburgice din anul 1703, a fost împușcat tocmai lângă Poarta de Sud a orașului.
În decursul vremii, turnul a trecut prin mai multe procese de restaurare, fiind refăcut în perioada 2009-2011, în cadrul unui amplu proiect. În prezent, bastionul figurează pe lista monumentelor istorice de valoare națională și găzduiește expoziții și târguri cu teme etnografice și folclorice, reușind să poarte vizitatorii în trecutul zbuciumat al vechiului oraș medieval”, arată visitmaramures.ro. Veniți să vedeți!
C.Ț.