Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 9 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 9 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 10 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 10 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 14 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 16 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 16 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 16 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 16 ore în urmă
Zeci de participanți la sesiunea anuală de comunicări științifice „Valorile satului românesc – trecut, prezent și viitor”, organizată de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș
În perioada 7 – 8 noiembrie s-a desfășurat Sesiunea anuală de comunicări științifice „Valorile satului românesc – trecut, prezent și viitor”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Facultatea de Litere din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare și Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” din Baia Mare.
„La acest deosebit eveniment din sfera activității muzeale, ne-au fost alături oaspeți din întreaga țară, iubitori ai culturii tradiționale românești. Peste 50 de specialiști de la instituții de profil din țară, muzee, universități, asociații, institute de cercetare, reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai Academiei Române, profesori, cercetători, studenți și masteranzi au prezentat lucrări prin care au evidențiat importanța patrimoniului cultural material și imaterial.
Desfășurată pe trei paneluri: Etnografie, Valorificarea patrimoniului cultural/Conservarea și restaurarea bunurilor muzeale, Management și dezvoltare culturală/educație muzeală, în deschidere, la conferința au luat cuvântul: prof. Monica Mare, manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, acad. Marius Porumb, Directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, pr. Virgil Jicareanu, consilier eparhial din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Satmărului, dr. Aura Pintea, Directorul Direcției Județene de Cultură Maramureș, conf.univ.dr. Anamaria Fălăuș Decanul Facultății de Litere Baia Mare și dr. Teodor Ardelean, Directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare.
Evenimentul a continuat cu o prezentare de carte: Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu – O istorie a obiceiurilor tradiționale și a teatrului popular din Județul Maramureș în imagini, Aurel Medve, Monica Mare și Dan Borbei – Năpradea, între Someș și Gura Cerului, dar și a Anuarului Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și a catalogului Obiecte cu poveste”, anunță reprezentanții Muzeului.
În cea de-a doua zi a evenimentului, 8 noiembrie, participanții au luat parte la Workshop-ul de valorizare a moștenirii culturale – incursiune în Țara Lăpușului. Mai exact, s-au vizitat mai multe obiective deosebite precum: casa meșterului olar Vasile Chira din Cărbunari, Mănăstirea Rohiița, Mănăstirea Rohia, Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Rogoz, aflată în patrimoniul UNESCO, dar și Casa Muzeu din Rogoz.
„Reverența noastră se îndreaptă spre toți cei care au fost prezenți în cadrul acestui eveniment remarcabil al instituției noastre, spre colegii și specialiștii muzeelor din țară, dar și spre reprezentanții instituțiilor de profil, precum Ministerul Culturii și Academia Română care susțin valorile culturale românești. De asemenea, mulțumim Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare pentru găzduirea acestui eveniment, Facultății de Litere Baia Mare, domeniul studii culturale, dar și Consiliului Județean Maramureș pentru sprijinirea activităților culturale și dorința de a dezvolta sectorul muzeal prin atingerea tendințelor actuale, moderne și de maxim impact.
Vă mulțumim tuturor și vă suntem recunoscători că ne-ați fost alături!”, mai transmit cei de la Muzeu.
Foto – Cristian Robescu, Sorin Suiogan