Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Ziua Internațională a Spunerii Basmelor
Data de 26 februarie marchează Ziua Internațională a Spunerii Basmelor. Ele însoțesc minunata lume a copilăriei.Este ziua în care părinții și cadrele didactice le citesc copiilor povești. Întâmplările fantastice, cu aventuri misterioase și situații incredibile îi captivează pe cei mici.
De la poveștile fraților Grimm, până la cele moderne, această zi este dedicată imaginației, atât a ascultătorului, cât și a cititorului, în egală măsură. Prinți, prințese, vrăjitoare,zâne, dragoni, plante și animale care vorbesc, sunt vedetele acestei sărbători.
Câteva dintre poveștile copilăriei sunt: Frumoasa din Pădurea Adormită, Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Cei trei purceluși, Crăiasa Zăpezii, Tom Degețel, Jack și vrejul de fasole, Hansel și Gretel.
Basmele și poveștile spuse copiilor de la vârste fragede au un rol important în dezvoltarea lor. Le îmbogățește vocabularul, imaginația. Citind copiilor constant, aceștia se vor familiariza cu lectura. Dacă părintele citește, copilul îl va imita .Părinții trebuie să poarte copiii spre poveștile cu ”A fost odată ca niciodată.” Basmul înfrumusețează copilăria și ajută la construirea unui viitor mai optimist al celui mic.
”La orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea, avuția povestirilor pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul,din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie în scris, a depășit celelalte avuții omenești,”spunea scriitorul și filosoful indian Rabindranath Tagore.
Lăcrimioara ZOTA