Share
Ziua Națională a Portului Tradițional din România a fost marcată și la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Ziua Națională a Portului Tradițional din România a fost marcată și la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Luni, 15 mai, începând cu ora 11.00, în salonul artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc prima ediție a evenimentului „Ziua Portului Maramureșean – Biblioteca în veșminte populare”.

Evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Naționale a Portului Tradițional din România, instituită prin Legea102/2015.

Organizatori au fost Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, reprezentată de manager prof. dr. Teodor Ardelean, gazda evenimentului, care a avut cuvântul de deschidere, în parteneriat cu Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, reprezentată de profesor-coregraf Grigore Simionca, referent în cadrul biroului conservare-promovare, fiind și moderatorul manifestării, care a vorbit despre portul popular ca istorie, însemnătate și funcționalitate.

Inițiatorul proiectului, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului, a fost dr. Ioan Gogotă din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.

Invitată la eveniment a fost și conferențiar universitar doctor Delia Suiogan, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care a prezentat și a vorbit despre portul popular și însemnătatea lui, cât și despre modul de păstrare și transmitere tinerei generații.

De asemenea, invitați și participanți au fost și reprezentanții filialelor bibliotecilor din județ, primari, profesori, elevi, studenți și oameni de cultură, manifestându-și dorința de participare 25 de filiale din subordinea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dar și din partea minorităților maghiare și ucrainene.

Scopul evenimentului a fost de a marca Ziua Națională a Portului Tradițional din România, urmărindu-se promovarea portului din Maramureș ca valoare autentică a patrimoniului cultural imaterial din cele patru zone etnografice distincte, intitulate sugestiv: Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului.

Tot cu această ocazie a fost vizitată expoziția „România în straie tradiționale”, realizată de artistul fotograf Tudorel Ilie, ambasador al turismului maramureșean, invitat special al evenimentului.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment folcloric, la care și-au dat concursul tineri ce au reprezentat Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, însoțiți de profesoarele Ramona Darha, Mădălina Medan și Mihaela Dan-Iacob.

Degustarea la final a delicioaselor produse tradiționale a completat reușita acestui amplu eveniment, informează Grigore Simionca.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu