„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 1 minut în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 4 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 4 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 4 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 5 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 5 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 5 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 5 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 10 ore în urmă
Ziua Minerului la Băiuț – respect și aducere aminte
Mineritul este una din cele mai vechi îndeletniciri ale omului, fiind considerată chiar premergătoare apariției agriculturii, asigurând prin ramura ei conexă, metalurgia, progresul tehnologic și implicit al societății.
În România, data de 6 august este declarată oficial Ziua Minerului. Această dată a fost aleasă ca prilej de a comemora minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929, și, totodată, a victimelor accidentelor de muncă în minerit.
O sărbătoare care în Maramureș are o veche tradiție fiind aniversată de obicei în prima jumătate a lunii august.
Odată cu declinul acestei ramuri importante a industriei maramureșene și chiar sistarea ei, sărbătorirea acestei zile a intrat oarecum într-un con de umbră.
Astăzi îi mai vedem pe foștii mineri, la diferite sărbători religioase, unde apar îmbrăcați în straie de sărbătoare purtând lămpașe de mină și ciocanele simbolice. Un rol important, ca o piedică în calea uitării, sunt formațiile de fanfară din localitățile cu tradiție minieră, pentru că minerii iubeau muzica, aceasta fiind ca și o compensare a muncii grele din subteran.
Reînființarea Fanfarei din Băiuț a contribuit la reluarea tradiției Sărbătoririi Zilei Minerului, deoarece cum aminteam mai sus fanfara este asociată obligatoriu acestui important eveniment.
Așadar, din anul 2021 a fost reluată acestă frumoasă sărbătoare, localnicii fiind în primul rând entuziasmați de marșul fanfarei prin localitate, vărsând lacrimi de emoție la auzul frumosului Imn al minerilor.
Ediția din acest an va avea loc duminică, pe data de 13 august, unde sunt așteptati atât foștii ortaci din localitate, cât și publicul larg pentru onora o tradiție de 700 de ani de minerit consemnat documentar la Băiuț și care se vrea a fi nu doar o lecție de istorie ci mai ales una de respect.
NOROC BUN!
Walter Ubelhart
Citește și