Share
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești

130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești

Astăzi, 22 ianuarie, se împlinesc 130 de ani de la nașterea 𝐋𝐮𝐜𝐢𝐞𝐢 𝐃𝐞𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐚𝐝𝐞-𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐜𝐞𝐬𝐜𝐮, o figură feminină remarcabilă a artei românești, cu un parcurs divers din punct de vedere al creației sale artistice, o personalitate distinctă, originală.

A fost prezentă la Baia Mare în 1919, venită în prima colonie studențească de vară, organizată în cadrul 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐏𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞 pentru studenții școlilor românești superioare de artă alături de studenții Școlii de Arte Frumoase de la București îndrumați de pictorul şi profesorul 𝐈𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭 𝐒𝐭𝐫𝐚̂𝐦𝐛𝐮.

A studiat împreună cu pictorii 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚𝐬̦𝐜𝐮 și 𝐄𝐮𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐮 𝐒𝐭𝐨𝐞𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 înainte de a-și continua studiile în 𝐄𝐥𝐯𝐞𝐭̧𝐢𝐚 (1913), 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (1915), 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬 (1921) alături de marii artişti 𝐈𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭 𝐒𝐭𝐫𝐚̂𝐦𝐛𝐮, Dimitrie Serafim, 𝐏𝐞𝐝𝐫𝐨 𝐂𝐨𝐫𝐞𝐣𝐚 𝐃’𝐀𝐫𝐧𝐣𝐚, 𝐎𝐭𝐡𝐨𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬𝐳 și 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐳 𝐆𝐢𝐥𝐬𝐢.

Debutează la 24 de ani cu prima expoziție personală (1919) la București, urmând să beneficieze de sprijinul 𝐎𝐥𝐠𝐚̆𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮 şi 𝐍𝐢𝐧𝐞𝐢 𝐀𝐫𝐛𝐨𝐫𝐞 pentru a expune în cadrul 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐏𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫𝐞 𝐬̧𝐢 𝐒𝐜𝐮𝐥𝐩𝐭𝐨𝐫𝐞.

După 1923 (an în care se întoarce din Paris) s-a implicat și in grafica de carte, realizând ilustrații pentru cărți de 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐀𝐫𝐠𝐡𝐞𝐳𝐢, 𝐈𝐨𝐧 𝐌𝐢𝐧𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮, pentru 𝐃𝐞𝐜𝐚𝐦𝐞𝐫𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐨𝐜𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨 si pentru diferite ziare.

Urmează o carieră susținută, pe parcursul căreia 𝐋𝐮𝐜𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐚𝐝𝐞-𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐜𝐞𝐬𝐜𝐮 și-a format un stil artistic personal, ușor de recunoscut, fiind activă în cercurile artistice ale epocii și o prezență constantă în expozițiile de grup din țară și din străinătate. A organizat în jur de șaisprezece expoziții personale.

Pentru contribuția sa la arta românească și pentru promovarea acesteia în afara țării, 𝐋𝐮𝐜𝐢𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐚𝐝𝐞-𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐜𝐞𝐬𝐜𝐮 a obținut în 1974, 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐚𝐥 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞.

De asemenea, a avut o experiență bogată și în critica de artă, fiind autoarea multor articole despre viața culturală a epocii și a două semnificative volume de memorii.

𝐌𝐉𝐀𝐂𝐀𝐁𝐌 a achiziționat începând cu 2008 cinci lucrări ale artistei, două picturi în ulei și trei acuarele, dintre care, două acuarele se regăsesc în expoziția permanentă a muzeului, informează reprezentanții Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Sursa foto – curatorial.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu