Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 12 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 13 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 13 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 17 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 18 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
2022, an fructuos pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare; 20.760 de vizitatori au trecut pragul instituției
Anul 2022 s-a dovedit a fi, pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare, unul din cei mai fructuoși ani, dacă luăm în considerare cele 33 de evenimente culturale organizate sau la care a participat, ceea ce reprezintă un nou record pentru instituție.
Printre evenimentele de seamă desfășurate se numără vernisajele a 9 expoziții temporare (din care 2 în țară și 7 la sediul instituției, cu patrimoniul propriu sau al colaboratorilor), 7 evenimente cultural-artistice (3 concerte și 4 spectacole), 10 proiecte și activități educaționale (găzduite la sediu sau constituite în drumeții și aplicații de teren), participarea în premieră în Danemarca, la Aalborg Mineral Show și altele. Dintre manifestările organizate unele au fost dedicate celebrării unor evenimente anuale, precum: Ziua Mondială a Apei, Ziua Internațională a Pământului, Ziua Internațională a Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor, Ziua Internațională a Mediului, Festivalul Român al Științei, Ziua Internațională a Geologilor, Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Ziua Internațională a Geodiversității și Săptămâna Geologiei.
Numărul vizitatorilor s-a cifrat la 20.760, ceea ce reprezintă o creștere, față de anul anterior, cu 63%, apropiindu-se de valorile înregistrate anterior pandemiei. Datorită fondurilor disponibile pentru investiții, patrimoniul cultural al Muzeului a sporit cu 9 eșantioane minerale.
Cercetarea științifică a fost cu succes reluată, specialiștii Muzeului participând la 3 conferințe naționale (la Suceava, Sibiu și București), un congres internațional (la Plovdiv, Bulgaria) și un workshop (la Baia Mare), unde au prezentat 6 lucrări (unele în colaborare cu specialiști de la alte instituții), concretizate în 5 publicații (două abstracte, două abstracte extinse și o lucrare in extenso, publicată în Carpartian Jounal of Earth and Environmental Sciences).
„În ceea ce privește numărul de vizitatori înregistrați la sediul Muzeului de Mineralogie, observăm cu bucurie o creștere semnificativă a acestei cifre comparativ cu ultimii doi ani. Astfel, pentru anul 2022 am reușit să atingem un număr total de vizitatori de 20.760, în timp ce cifrele din anii 2020 și 2021, ani desfășurați sub semnul pandemiei generate de virusul SarsCov-2, erau de 7.634, respectiv 12.772 de vizitatori. Repartiția pe luni a vizitatorilor este prezentată în graficul de mai jos.
Un alt aspect important, care poate fi sesizat în legătură cu numărul de vizitatori, se referă la repartizarea acestora pe grupe de vârstă. Dacă în ultimii doi ani numărul adulților era mai mare, în anul 2022 se observă o creștere a numărului de vizitatori din categoria elevi/studenți, datorată în primul rând revenirii la formatul clasic de școala și reducerea sau eliminarea școlii online. Statistica pe grupe de vârstă este prezentată în graficul alăturat.
Referitor la naționalitatea vizitatorilor, observăm în continuare un număr redus a vizitatorilor străini. Din totalul de vizitatori, 94% sunt din România, doar 6% fiind din alte țări” – transmit reprezentanții instituției de cultură.