Share
70 de ani de la nașterea actorului Adrian Pintea

70 de ani de la nașterea actorului Adrian Pintea

Miercuri, 9 octombrie, se împlinesc 70 de ani de la naşterea marelui și talentatului actor de teatru şi film, Adrian Pintea. Adrian Virgil Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș, jud. Bihor. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală, apoi la Oradea. A rămas orfan de tată de foarte mic. Încă de la o vârstă fragedă scria versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul. În clasa a VII-a a primit premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea, moment în care a recitat pentru prima dată în public poezia „Invitaţie la vals”, impresionând profund publicul cu talentul său artistic.

Primele sale roluri au fost la Teatrul Nottara, unde a jucat personaje ca Oedip (1977, în piesa în „Oedip salvat” de Radu Stanca), Romeo (1978), Ahile (1981), Henric al lV-lea (1990) etc. La Teatrul Bulandra a debutat cu rolul Treplev în „Pescăruşul” de A. P. Cehov, în regia lui Liviu Ciulei. La teatru a fost remarcat de regizori celebri şi distribuit în film. A jucat zeci de roluri pe scenele multor teatre, între care amintim: Alexei – „Memoriile unui necunoscut” de F.M. Dostoievski, regia Ion Cojar, la Teatrul Naţional Bucureşti; Ahile – „Ifigenia” de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti, 1981; Jean – „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, regia Liana Ceterchi, la Studioul Casandra; Henric – „Henric al lV-lea” de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, la Teatrul Nottara, 1990; Val – „Orfeu în infern” de Tenessee Williams, regia Adrian Pintea, la Teatrul Româno-American; Eddie – „Nebun din dragoste” de Sam Shepard, regia Adrian Pintea, Teatrul Româno-American; Hamlet – „Hamlet” de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, la Teatrul Naţional Craiova.

La finalul anilor ’80 a devenit asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, la clasa Olgăi Tudorache, iar după ce marea doamnă a teatrului s-a pensionat, Adrian Pintea a devenit titular pe postul de profesor universitar, predând, din 1990, actorie. În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea „Hamlet sau actorul lucid”, iar în anul 2004 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secţia regie film, clasa Elisabeta Bostan.

Actorul Adrian Pintea a murit la 8 iunie 2007. Premii şi distincţii: Ordinul Meritul cultural în Grad de Comandor (1 martie 2004), Premiul Criticii pentru cel mai bun actor (rolul Hamlet, în regia lui Tompa Gabor), Premiul de excelenţă VIP 2005, Premiul Arte VIP 2006 pentru regia spectacolului „Jesus Christ Superstar” de Andrew Lloyd Webber.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu