Share
Apa Neagră de la Băiuț și vindecarea miraculoasă a unui călugăr iezuit în anul 1585

Apa Neagră de la Băiuț și vindecarea miraculoasă a unui călugăr iezuit în anul 1585

Reformarea bisericii romano-catolice inițiată de Martin Luther în anul 1517 s-a răspândit în Europa ajungând prin intermediul preotului Kapocsi de la Ardud și la Baia Mare în anul 1547.

În acel an, cei 11 capelani romano-catolici ai orașului Baia Mare trec la religia luterană și împreună cu ei majoritatea locuitorilor orașului.

Părintele Kapocsi înființează la Baia Mare și Colegiul Schola Rivulina care devine o universitate de renume în Europa vremurilor respective.

Ca o replică la Reforma fondată de Luther se inițiază o contrareformă din partea Vaticanului prin intermediul Papei Paul al III-lea. În ajutorul lui vin câțiva monarhi catolici din Europa de Vest și Imperiul Habsburgic. Un rol important l-a avut Ordinul Iezuiților înființat de Ignatiu de Loloya în anul 1534.

În acest context istoric apare la Baia Mare în anul 1585 perceptorul principal și șef al Ordinului Iezuit pe lângă Prințul Ferdinand I de Habsburg, Johannes Lelilaeus. Misiunea sa era de a încerca să convingă clerul și populația din această zonă să se reîntoarcă la religia catolică prin acea contrareformă care promitea schimbări în abordarea din partea bisericii.

Călătoria călugărului iezuit în zona noastră este relatată foarte detaliat de către biograful și diplomatul francez Jacques Bongras (1554-1612).

Jacques Bongras (1554-1612)

După ce vizitează Satu-Mare, face o oprire și la Seini de unde călătorește mai departe la Baia Mare.

La Baia Mare problemele de sănătate ale călugărului iezuit se acutizează. Biograful francez scrie că Lelilaeus ar fi suferit de un ,,reumatism la cap“, în zona cervicală, ceea ce în traducerea medicală actuală ar putea fi vorba de o spondiloză cervicală.

Timp de 3 săpămâni călugărul stă în suferință fiind supravegheat de către un medic italian din Baia Mare , și anume de către ,,Doftor” Apolonio Medabeno. Misiunea pentru care se afla la Baia Mare a călugărului iezuit, îl punea oarecum într-un mediu ostil, majoritatea orașului fiind încă reformată. Prin intermediul unui alt italian, Don Paol la Motte, se ia legătura cu Principele Ștefan Bathory pentru a-i cere ajutorul.

Principele Bathory care era un susținător al iezuiților intervine rapid și obține pentru Lelilaeus viza de trecere în Principatul Transilvaniei, granița fiind între Cavnic și Băiuț, viza obținută de la autoritățile care aveau sediul la Cetatea Chioarului.

Cetatea Chioarului

Mina Băiuț era arendată la vremea respectivă de către austriacul Felician von Herbestein, un apropiat al principelui Bathory.

O caleașcă pleacă din Baia Mare transportându-l pe călugărul iezuit spre Băiuț, acesta fiind însoțit de către Doctorul Apolonio Medabeno, Don Paol la Motte, Căpitanul Christophorus și fiul lui Ioan de la Cetatea Chioarului.

În data de 1 iunie 1585 călugărul iezuit face un tratament la Apa Neagră din Băiuț și bea apă minerală din zona respectivă.

Într-o singură zi de tratament călugărul iezuit își revine din suferință, iar a doua zi pleacă în călătoria lui misionară mai departe, ceea ce era considerată o minune de către martorii prezenți.

Revenind la zilele mai apropiate de noi puterea curativă a apei minerale de la Apa Neagră din Băiuț este confirmată de către foarte multe cazuri de vindecare putem spune aproape miraculoase. Sunt relatate cazuri de bolnavi veniți imobilizați la tratament și care plecau acasă pe picioarele lor.

Fosta cabană Apa Neagră Veche Băiuț . Sursă Foto Ing. Willy Dumitru Nica

Este și cazul unui fost director al unei mari intreprinderi din Cluj-Napoca care după ce a cutreierat Europa în căutarea vindecării, a găsit-o la Apa Neagră din Băiuț despre care relata că prefera să stea cu cortul în fața micii clădiri unde se aflau vanele în locul hotelurilor de prin diverse țări europene unde tratamentele erau în zadar.

Fostele băi Apa Neagră Veche Băiuț. Sursă Foto Ing. Willy Dumitru Nica
Bazine de acumulare Apa Neagră Veche Băiuț. Sursă Foto Ing. Willy Dumitru Nica

În perioada 1960-1970 prin inițiativa unui colectiv al Minei Băiuț s-a instalat o conductă de la Apa Neagră Veche până într-o zonă mai apropiată de localitate și s-a construit o clădire nouă cu câteva vane.

După anii 90 datorită diferitelor lucrări la drumul forestier în zona Apa Neagră Veche izvorul s-a pierdut, iar întreaga infrastructură s-a distrus.

Există o inițiativă și o preocupare a actualei conduceri a primăriei Băiuț de a executa un foraj în zona Apa Neagră Veche, în primul rând pentru a recupera izvorul pierdut, iar mai apoi să se refacă infrastructura necesară pentru a reda această apă miraculoasă tuturor celor care au nevoie.

Walter ÜBELHART

Citește și

Băiuț, laboratorul farmaceutic al doctorului Feueregger în anul 1835 și tinctura de valeriană


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu