Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 11 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 12 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 12 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 13 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 19 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - în urmă
Actorul Marcel Iureș împlinește astăzi 73 de ani
Marcel Iureș este, poate, cel mai important actor român de compoziţie, primind de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Este preşedintele Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul Act, jucând, evident, pe scena acestuia. S-a născut la 2 august 1951, în Băileşti, şi-a moştenit umorul „gândit”, fin şi şfichiuitor al oltenilor, cât şi „mintoşenia” oltenească, cea care salvează din orice situaţie pe oricare urmaş al lui „Nea Mărin”. În copilărie citeşte enorm ( e „şoarecele de bibliotecă” al bibliotecii şcolii şi bibliotecii orăşeneşti), face liceul la Craiova şi urmează Şcoala populară de Artă. Din 1995, Marcel Iureş este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele primei scene independente de teatru din România. Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului ACT menţionăm: ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard (premiera în 2001), ”Ultima bandă a lui Krapp” de Samuel Beckett (2003), ”Capra sau cine e Sylvia?” de Edward Albee (2007), ”Acasă la tata” de Mimi Brănescu (2009), toate în regia lui Alexandru Dabija. Este Marcel Iureş, cel care a jucat alături de cei mai mari actori de la Hollywood, în filme văzute în toate colţurile lumii. După 1995, i-au fost deschise porţile Hollywood-ului: a jucat în ”Misiune: Imposibilă” (”Mission: imposible”, 1996), alături de Tom Cruise, în ”Pacificatorul” (”The Peacemaker”, 1997), împreună cu Nicole Kidman şi George Clooney, în ”Războiul lui Tom Hart”, 2002, avându-i ca parteneri pe Bruce Willis şi Colin Farrell.
„Eu nu cred în niciun fel de posteritate a actorului. Nu o are, nu o are pur şi simplu, nici măcar în iluzia asta care e jalnică, cu filmul, cu video. Nu cred, nu cred deloc, şi atunci trăiesc de pe o zi pe alta, de pe o clipă pe alta. Că a fost frumos sau a fost înălţător, la ce foloseşte, poate o icoană din asta falsă, fiindcă sunt momente înălţătoare şi în tăceri, nu neapărat în tone de text sau primul pe afiş sau pe generic”, spunea în urmă cu ceva timp.
’’Până la urmă, ce trebuie să facă un om? Să se trezească, să se spele, să se închine, să-şi hrănească copilul şi apoi să muncească. Dacă se poate, măcar să respecte trei din cele 10 porunci. Dacă te uiţi la lista de reguli şi la cea de datorii, vei vedea că pe prima ai „dreptul să înveţi, dreptul la informare”, iar pe a doua ai „obligaţia să înveţi, datoria să te informezi”. Despre o astfel de iubire de ţară vorbesc. Nu despre aceea declarată la televizor de cei care se simt responsabili să ne înveţe, să ne educe, doar pentru că declară public că îşi iubesc ţara mai mult,’’ menționează aniversatul zilei, Marcel Iureș.
La mulți ani, maestre!
Lăcrimioara ZOTA