Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 11 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 11 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 15 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 16 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 17 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Albăuțele de la Băiuț – parfumul discret al fructelor de la munte
Albăuțele sunt un soi semisălbatic de prun cu fructe alb-gălbui, care cresc în zone cu climă mai rece. Provin din zona asiatică, originea lor mergând până la nord, în Siberia.
În regiunea noastră îl întâlnim din zona colinară până la munte.
Din păcate, în foarte multe regiuni au fost extirpate, în locul lor plantându-se specii altoite cu un randament mult mai bun ca și productivitate.
Dar la Băiuț, unde clima este una rece și umedă, nu s-au putut aclimatiza pomi fructiferi de soi, aceștia fiind mult prea sensibili pentru clima de aici. Așadar, populația locală a reușit să aprecieze ceea ce crește în apropierea lor.
Un aspect important este faptul că fructifică rapid, iar coacerea fructelor este, de asemenea, de scurtă durată.
Fini observatori ai naturii, băiuțenii știu că albăuțele cresc fără eforturi mari de îngrijire, se răspândesc ușor, urcând prin grădini sălbăticite, până aproape de limita molidului și, nu în ultimul rând, sunt foarte rezistente la frig.
Desigur, prezintă și unele dezavantaje, așa cum aminteam mai sus, mai ales în ceea ce privește productivitatea.
Dar aici lucrurile se compensează prin calitate, și anume aroma deosebită a acestor fructe.
Se știe că prunele se folosesc cel mai adesea pentru fabricarea horincii/pălincii, randamentul din albăuțe fiind de 6-7 % în comparație cu 10-11 % cât se obține din soiurile altoite.
În schimb, aroma licorii distilate concurează cu multe băuturi celebre.
Din prune se produc, de asemenea, gemuri și magiun, dar albăuțele nu se pretează pentru aceasta deoarece se spune că sunt mai amărui ca cele făcute din prune de soi.
,,Frișca de pe tort” în cazul acestor fructe semisălbatice este ,,Supa de albăuță de Băiuț”.
Făcută după o rețetă veche cu adaos de smântână și zahăr, supa de albăuțe este un deliciu culinar care se servește atât rece, cât și cald.
Vă invităm, așadar, în acest binecuvântat loc să gustați din farmecul discret al aromelor de la munte.
Text și foto: Walter Ubelhart