LA MULȚI ANI, SENSEI! - 29 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Angajații Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, în vizită la Casa Martirilor de la Moisei
La sfârșitul săptămânii care tocmai a trecut, muzeografii și conservatorii, angajați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, au făcut o vizită la Casa Martirilor de la Moisei. Astfel, au dorit să marcheze apropiata omagiere a celor 29 de martiri, la împlinirea a 80 de ani de la desfășurarea cumplitei tragedii din data de 14 octombrie 1944.
„Casa, aflată în administrarea autorităților locale, adăpostește o valoroasă colecție memorială care se află în grija muzeului băimărean. Vorbim despre obiecte (fier de călcat cu cărbuni, briceag, farfurie și tacâmuri, clop, față de cămașă), documente (brevet, legitimații, acte de stare civilă, chitanțe, cărți poștale ilustrate) care au aparținut acelor oameni (26 români și 3 evrei) împușcați mișelește de către trupele maghiare în retragere, în ziua de 14 octombrie 1944. Au fost înlocuite vechile vitrine cu altele noi, au fost curățate obiectele personale, au fost verificate documentele și, desigur, au fost refăcute etichetele. Totul s-a desfășurat cu respectarea strictă a normelor specifice manipulării bunurilor culturale mobile. Timpul frumos a favorizat toate aceste activități și a menținut starea noastră de bine toată ziua.”
Evenimentul tragic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă un simbol al suferinței și rezistenței locuitorilor din această zonă a Maramureșului. Vizitele de acest tip ajută la menținerea vie a memoriei colective și la educarea generațiilor viitoare cu privire la importanța păstrării păcii și respectului între nații.
Lăcrimioara ZOTA