Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 3 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 14 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 14 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Aproape 50.000 de persoane au vizitat expoziția temporară „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș” la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava
În luna iunie, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava a fost vernisată Expoziția temporară „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș”.
Expoziția – al cărei curator este muzeograf Gabriela Filip – surprinde ipostaze din cadrul nunții tradiționale maramureșene și elemente reprezentative etapelor acestui rit de trecere de mare însemnătate.
Casa gătită de sărbătoare, alaiul de nuntă, fotografiile vechi înrămate și costumele tradiționale din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș dezvăluie publicului frumusețea și farmecul nunții tradiționale maramureșene.
Mirele, mireasa, stegarul, drușca, socăcița, ceterașul și starostele sunt doar câteva personaje „prezente” în expoziția realizată în colaborare cu Muzeul Satului Bucovinean.
Aceasta a putut fi vizitată până la finalul lunii septembrie, iar acum se reîntoarce acasă.
„Făloasă nuntă a trecut pe la noi prin sat! Tocmai de la Maramureș venită.
A sosit cu zarvă mare, țâpurituri, bucurie, culoare. O petrecem înapoi spre locul de baștină cu mulțumiri și câteva imagini rămase în sufletul celor care au trecut pe aici.
Întreg alaiul a poposit la noi, vreo trei luni de zile, în ospeție, la Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean. Mirele, mireasa, stegarul, drușca, socăcița, ceterașul și starostele, frumoși, făloși, colorați au dezvăluit, turiștilor și localnicilor care au trecut pe la noi, o lume de poveste – magic al ritual al nunții tradiționale din Maramureș.
Mulțumim colegilor de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, fără de care nu am fi clădit atâtea amintiri frumoase pentru publicul nostru!
Mulțumim celor aproape 50000 de iubitori de autentic și frumos care au trecut pragul expoziției!
Mulțumim că alegeți Muzeul Satului Bucovinean, pentru amintiri de suflet!” – se precizează pe pagina Muzeului Satului Bucovinean.