Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 4 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 5 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 6 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 8 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 8 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 12 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 15 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 16 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 17 ore în urmă
Aproape un secol de motociclism la Băiuț – o pasiune devenită un fenomen local
Domnul Molnar Emil Băiuț 1930 – Sursă foto Margit Kacsó
Istoria fabricării motocicletelor începe undeva la începutul secolului al XX-lea odată cu fabricarea în serie a modelului proiectat de William Harley și Walter Davidson în America.
Motocicletele au fost folosite des și în cele două războaie mondiale datorită agilității lor și accesului mai ușor în zone dificile.
După al doilea Război Mondial motocicletele devin o modă iar cererea lor pe piață a cunoscut și cunoaște și în zilele noastre un trend ascendent, multe mărci de automobile având divizii pentru fabricarea motocicletelor.
La Băiuț pasiunea pentru motociclete are o istorie veche, prima consemnare fiind din anul 1930, dar este posibil să fie și mai veche odată cu apariția acestor vehicule în Europa.
O valoroasă poză legată de acest fapt provine de la doamna Margit Kacsó, originară din Băiuț, și care îl înfățișează pe tatăl ei, Molnar Emil, pe o motocicletă cel mai probabil în zona Tocila din localitate.
Domnul Molnar insuflă pasiunea pentru motoare locuitorilor fiind un pionier al folosirii acestui mijloc de locomoție.
După anii ’50 apar în Băiuț motocicletele MZ de fabricație germană și JAWA produse în fosta Republică Cehoslovacă.
Motocicleta JAWA câștigă tot mai mult teren, devenind marca dominantă în Băiuț.
Tinerii din Băiuț formează un Club în jurul domnului Waum Willi și organizează excursii în grup cu motocicleta. Tradițional vara se pleca într-un turneu mai lung până la mare, vedeta grupului fiind reprezentată de o JAWA cu ataș.
Motocicleta JAWA cu ataș
Reparațile la motociclete le făceau frații Rozenbaum Alexandru și Nicolae (Miku Bacsi).
Chiar și după Revoluție Băiuțul rămâne un centru al motociclismului în Maramureș prin atelierul de reparații al regretatului Alexandru Rozenbaum (Sanyi Bacsi) care dispunea de un strung și o mică turnătorie artizanală pentru pistoane.
Și fiindcă se spune că Universul lucrează, poate nu întâmplător după anul 2000 la Băiuț începe să se organizeze Festivalul Rock n Road care reunește pasionații motoarelor pe două roți, festival inițiat de inimosul bijutier Csabi Rusiczki.
Motociclete la Festivalul Rock n Road Băiuț – Sursă Foto Club RNR
Festivalul este în creștere în fiecare an devenind cunoscut atât în țară, cât și în străinătate.
Ediția din anul 2023 a adunat nu mai puțin de 6500 de participanți!
Motociclete la Festivalul Rock n Road Băiuț – Sursă Foto Club RNR
Pe perioada iernii în Băiuț are loc competiția SNOW ICE RACE organizată de Hard Enduro Maramureș unde pe lângă ATV uri și alte vehicule de teren întâlnim și motociclete.
Snow Ice Race Băiuț 2022 – Sursă foto Marius Dircă
Se împlinesc nu peste mult timp aproape un secol de motociclism la Băiuț. Iar această pasiune devine spre bucuria pasionaților un fenomen local.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început !
Walter Übelhart
Citește și
Ciorba de sălătucă de la Băiuț – o tradiție din darurile naturii