Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 10 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 14 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 19 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 19 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 19 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
Artefactul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: Un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică (FOTO)
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă proiectul de popularizare a valorilor culturale tezaurizate, invitându-vă să participați activ cu întrebări și opinii asupra exponatului prezentat (puteți face asta lâsând un mesaj pe pagina de Facebook a instituției de cultură).
Astfel că artefactul săptămânii este un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică.
„Situl arheologic de la Bozânta Mică, punctul Grind, (comuna Recea, jud. Maramureș) a beneficiat în perioada 2009-2015 de intense campanii de cercetare arheologice care au dus la numeroase descoperiri datate în trei perioade diferite: epoca bronzului, epoca romană-Barbaricum şi medieval timpurie. Într-o fântână aparținând așezării databile în sec. II-III p. Chr., a fost descoperit un vas întregibil din lut. Cu o înălțime și diametrul maxim de 22 cm, ca și tipologie intră în categoria oalelor pentru gătit, una din principalele forme descoperite în așezările dacice.
În pasta vasului a fost adăugat o cantitate apreciabilă de cioburi pisate și nisip pentru a-i conferi o rezistență mai mare la contactul cu focul. În cadrul unor proiecte de arheologie experimentală derulate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Culturală Omnis Barbaria au fost realizate mai multe replici ale acestui vas în care au fost gătite rețete inspirate din antichitate folosind doar ingredientele existente atunci”, informează dr. Marius Ardeleanu.