Artistul Ionuț Uivaroși din Urmeniș, invitat în cadrul unui concert de pricesne în Austria - 6 ore în urmă
Joc de Lăsatul Secului în Rogoz: „Păstrăm cu drag acest obicei din bătrâni, care adună laolaltă fete și feciori, tineri și bătrâni, iubitori de tradiție” - 8 ore în urmă
Vizită oficială a Ambasadorului Japoniei în România la Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Biserica ortodoxă din Săbișa are un nou paroh - 9 ore în urmă
Lupta pentru protejarea agriculturii: fermierii cer măsuri urgente - 9 ore în urmă
Elevi de la Colegiul „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, calificați la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu” - 10 ore în urmă
Miculaiciuc Andrei, în vizorul ANI pentru fals în declarații - 10 ore în urmă
Perechea David Soponar și Izabella Bartha de la DanceLight Studio Baia Mare, în Lotul Național al României - 10 ore în urmă
Adunare și sărbătoare în comunitatea armeană din Baia Mare - 10 ore în urmă
Ziua Mondială a Scriitorilor, marcată la Filiala „Nicolae Iorga” a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” - 12 ore în urmă
Artefactul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: Un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică (FOTO)
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă proiectul de popularizare a valorilor culturale tezaurizate, invitându-vă să participați activ cu întrebări și opinii asupra exponatului prezentat (puteți face asta lâsând un mesaj pe pagina de Facebook a instituției de cultură).
Astfel că artefactul săptămânii este un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică.
„Situl arheologic de la Bozânta Mică, punctul Grind, (comuna Recea, jud. Maramureș) a beneficiat în perioada 2009-2015 de intense campanii de cercetare arheologice care au dus la numeroase descoperiri datate în trei perioade diferite: epoca bronzului, epoca romană-Barbaricum şi medieval timpurie. Într-o fântână aparținând așezării databile în sec. II-III p. Chr., a fost descoperit un vas întregibil din lut. Cu o înălțime și diametrul maxim de 22 cm, ca și tipologie intră în categoria oalelor pentru gătit, una din principalele forme descoperite în așezările dacice.
În pasta vasului a fost adăugat o cantitate apreciabilă de cioburi pisate și nisip pentru a-i conferi o rezistență mai mare la contactul cu focul. În cadrul unor proiecte de arheologie experimentală derulate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Culturală Omnis Barbaria au fost realizate mai multe replici ale acestui vas în care au fost gătite rețete inspirate din antichitate folosind doar ingredientele existente atunci”, informează dr. Marius Ardeleanu.