Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 11 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 15 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Artistul nonagenar Gheorghe Codrea expune pentru prima dată în Baia Mare lucrări inspirate din lumea maramureșeană
Marți, 14 martie, de la ora 18.00, la Galeria de Artă UAP Baia Mare (Bd. Regele Mihai I, nr. 6) va avea loc vernisajul expoziției „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”, curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean.
Artistul nonagenar Gheorghe Codrea, născut la Sighetu Marmației, expune pentru prima dată la Baia Mare lucrări inspirate din lumea maramureșeană.
Expoziția scoate în evidență caracterul personal și biografic al picturii de șevalet în creația lui Gheorghe Codrea. Lucrările au fost realizate după mai multe decenii de la părăsirea Maramureșului, regiune în care artistul și-a petrecut anii copilăriei și la care se reîntoarce frecvent. Cu toate acestea, acei ani de formare i-au marcat pictura și au reprezentat o conexiune permanentă cu rădăcinile sale. Tradițiile și credințele oamenilor sunt transpuse pe pânze, iar vizitatorii expoziției vor avea ocazia să reînnoade legăturile cu propriile origini.
Născut pe 2 martie 1928 la Sighetu Marmației, Gheorghe Codrea (membru UAP din 1958) are o carieră artistică întinsă pe 7 decenii. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit la Cluj în 1956, unde a fost scenograf–artist al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.
Intrarea la eveniment este liberă. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14-28 martie, de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00.
Foto: Ion Mariș (sursa: Salut Sighet!)