Share
Astăzi, 5 octombrie, ni-l amintim pe Zaharia Stancu

Astăzi, 5 octombrie, ni-l amintim pe Zaharia Stancu

La 5 octombrie 1902 se năştea în comuna Salcia, judeţul Teleorman, Zaharia Stacu, care avea să devină mai târziu, un valoros scriitor român, autor, director de teatru, jurnalist, poet şi publicist. Părinții lui,Tudor Stancu Mitroi şi Maria, născută Delcea Bratu au fost țărani plugari. Situația grea din timpul Primului Război Mondial l-a obligat pe Zaharia Stancu să-și abandoneze școala și la numai 13 ani să muncească pentru a supraviețui, într-o tăbăcărie și o prăvălie din orașul Roșiorii de Vede. Ulterior, a fost argat pe moșia boierească din Lisa. A vândut ziare în București și a fost arhivar în Turnu Măgurele. În anul 1943, a fost internat în lagărul de la Târgu Jiu, din cauza orientării sale antifasciste, alături de Victor Eftimiu, Mihai Ralea, Ion-Gheorghe Maurer, Zaharia Boilă, experienţa trăită acolo, fiind redată în volumul „Zile de lagăr“ (1946).Nici venirea la putere a comuniștilor nu i-a făcut viața ușoară. Zaharia Stancu a fost exclus din Partidul Muncitoresc Român, în timpul verificărilor membrilor de partid (1950).

Romancierul și-a câștigat notorietatea cu romanul „Desculţ“, deși și în perioada interbelică era cunoscut pentru scrierile sale. Cartea prezintă viaţa chinuitor de grea a ţăranilor din satul de câmpie, de la începutul secolului XX, condiţii de trai ce au dus la izbucnirea Răscoalei din 1907. Cel care îşi aminteşte este Darie, un alter-ego al autorului, personaj narator şi, totodată, martor al întâmplărilor, a cărui devenire este urmărită din copilărie până la vârsta adolescenţei.  Romanul „Desculţ” a avut un succes notabil, atât pe plan naţional cât şi internaţional, fiind tradus în 24 de limbi străine“, parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. Este laureat al Premiului de Stat. Este ales membru al Academiei Române. Devine Președinte al Uniunii Scriitorilor. Apar pe rând romanele: Dulăii,  Jocul cu moartea, Constandina, Poeme simple, Florile pământului, Vântul și ploaia, Ce mult te-am iubit, Cântec șoptit, Șatra.

Zaharia Stancu, cel care ne-a lăsat prin romanul „Desculț“ o radiografie a vieții țăranilor români de la începutul secolului XX, a murit la 5 decembrie 1974.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu