Share
Băiuț – localitatea unde avocații ar intra în șomaj

Băiuț – localitatea unde avocații ar intra în șomaj

Relațiile interumane scot la iveală adesea natura lor duală, iar mediul în care cresc le accentuează aceste trăsături. Trăim însă într-o lume cu speranța și credința că binele va învinge într-o bună zi răul.

Orgoliul, atașamentul exagerat pentru proprietăți, diferențele de opinie legate de religie, politică, etnie duc adesea la conflicte care se rezolvă cel mai adesea în instanțele de judecată.

În lumea materială în care trăim foarte multe procese civile sunt legate de proprietăți, de stabilirea limitelor de proprietate, dar și de certuri din vari motive care degenerează de asemenea în procese.

În fiecare localitate întâlnim astfel de cazuri ceea ce necesită apelarea la avocați pentru a interveni în rezolvarea problemelor ce țin de legalitate.

Un studiu de caz surprinzător, putem spune, este la Băiuț unde statistica ne arată existența a 1-2 procese odată la 15-20 de ani legate de proprietate și un proces de divorț în medie o dată la doi ani fiind cu mult sub media pe țară raportat la numărul de locuitori!

Paradoxal am putea spune într-o localitate unde există foarte multe diferențe prin existența unei populații multietnice și multiconfesionale și care ar putea predispune la diferențe de opinii și implicit la conflicte.

De asemenea, existența pentru o lungă perioadă de timp a formei de proprietate numita embatic (termen care se mai învață astăzi doar la istoria legii funciare) ar fi putut predispune din nou spre conflicte.

Trebuie menționat și faptul că infracționalitatea este una dintre cele mai scăzute din județ, aceasta fiind unul din multele argumente pentru care localitatea este la mare căutare ca zonă de odihnă și recreere.

Și totuși care este explicația că la Băiuț aproape că nu există procese între localnici?

Și aici putem reveni la natura multietnică și multiconfesională a localității și pe care localnicii au gestionat-o în sensul toleranței și nu al conflictului. La acest fapt a ajutat mult și specificul localității și anume cea minerească, știut fiind faptul că minerii se ajutau între ei mai ales în situații limită când toate barierele de care pomeneam mai sus dispăreau. Exista chiar și o așa-zisa Frăție a minerilor unde întrajutorarea era principala cauză a asociației.

Toleranța învățată acasă a dus implicit la dezvoltarea respectului față de oameni. Politețea localnicilor din Băiuț a ajuns să fie una memorabilă.

Este des pomenită in acest sens o întâmplare hazlie dar adevărată de prin anii ’80 când inginerul Boris Gochinaev detașat la mina din localitate a venit cu un prieten din Băiuț la Baia Mare și s-a pierdut de el în Centrul Vechi al orașului. Era deja ora întoarcerii la Băiuț, iar prietenul nu era de găsit.

Atunci inginerul Boris i-a venit o idee salvatoare. A început să întrebe lumea pe stradă ,,Nu ați văzut cumva un domn care salută pe toată lumea și scoate pălăria la toate doamnele și le zice Sărut mâna? Este din Băiuț!”  A reușit imediat să îl găsească și s-au întors în timp la Băiuț.

A nu se înțelege faptul că la Băiuț lumea nu se ceartă sau nu există conflicte. Există, dar ele se termină repede prin împăcarea rapidă a părților.

De asemenea, nu am dori prin acest articol să se înțeleagă că avocații nu sunt bineveniți la Băiuț.

Chiar din contră, ii invităm să vină aici cu mult drag pentru relaxare, să se bucure de aerul curat de aici, să își dizolve stresul acumulat de o profesie care trebuie să recunoaștem nu este întotdeauna cea mai ușoară.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Aproape un secol de motociclism la Băiuț – o pasiune devenită un fenomen local


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu