Share
Băiuț – Centrul geografic de „La capătul lumii”

Băiuț – Centrul geografic de „La capătul lumii”

Există o frumusețe a paradoxului care de obicei ne transpune într-o lume a contrastelor, mergând astfel până într-o zona a iraționalului. Această frumusețe a paradoxului nu poate decât să ne surprindă, să ne trezească curiozitatea și, de ce nu, să ne facă să ne punem întrebări.

Cum poate fi un centru geografic la Capătul lumii?

Vom încerca să răspundem acestei întrebări descifrând acest joc al realității și al metaforei pe care îl întâlnim la Băiuț.

Centrul geografic al unei regiuni, țări sau continent a fost dintotdeauna un punct de atracție mai ales pentru turiștii aflați în căutarea ineditului.

Nu departe de noi se află Centrul geografic al Europei, situat în apropiere de orașul Rahău din Ucraina, și marcat printr-un monument care atrage anual foarte mulți turiști.

                            Centrul geografic al Europei, Rahău, Ucraina

Centrul geografic al Europei a iscat și dispute, unii geografi localizând-o mai nou în Lituania unde, de asemenea, a fost construit un monument în acest sens.

                                     Centrul geografic din Lituania

Centrul geografic al României este considerat a fi orașul Agnita din județul Sibiu. Desigur acest punct nu trece exact prin mijlocul localității, ci este în limbaj administrativ, pe raza UAT-lui de care ține și acest oraș.

Tocmai datorită acestui fapt, Agnita are foarte mulți vizitatori care sunt dornici să se afle în centrul țării. Și aici există controverse, unii localizând centrul geografic al României în localitatea Dealu Frumos situat nu departe de Agnita și unde locuitorii chiar au evidențiat-o printr-o inedită inscripție.

                     Indicator Dealu Frumos. Sursa foto: Zig Zag prin România

Micșorând scara topo, există desigur și un Centru geografic al județului Maramureș. Punctul respectiv se află după calculele specifice geografilor, undeva la nordul localității Băiuț aproape de granița cu UAT-ul Cavnic.

Băiuțul mai este cunoscut și sub brandul „La capătul lumii”, care a devenit un logo neoficial, dar care atrage tot mai mulți turiști anual care vizitează localitatea și se fotografiază cu frumosul monument-indicator din lemn confecționat de cei din Clubul Rock n Road din Baia Mare.

Monumentul „La capătul lumii”. Sursă foto: Cristi Man

Băiuțul se pare că este locul care înglobează două puncte geografice în extremis printr-o frumoasă împletire a realității cu metafora.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Albăuțele de la Băiuț – parfumul discret al fructelor de la munte

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu