Share
Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (I)

Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (I)

Proză și reportaj de călătorie

 

„Acolo unde ești este o lume întreagă”, spunea renumitul actor englez William Shakespeare.

Când ajungi la Băiuț realizezi profunzimea vorbelor marelui actor și realizezi că în jurul tău este o lume întreagă, o lume a contrastelor și mai ales o imensă sursă de inspirație pentru creație.

De la însemnări de călătorie din vremuri demult apuse, la romane, poezii, piese de teatru, scenarii de film, compoziții muzicale, Băiuțul a oferit și oferă mereu subiecte inedite. Este locul pe care dacă îl descoperi nu are cum să nu te inspire. Oameni, locuri, fapte totul devine un subiect demn de pus în pagină, pe scenă sau pe micul și marele ecran.

Voi începe astăzi un capitol nou despre câteva lucrări de proză în care Băiuțul a fost sursă de inspirație sau apare ca subiect în operele respective.

Este foarte posibil să fie vorba de mai multe lucrări de acest gen în care Băiuțul să fie subiect de inspirație și să fii omis câteva dintre ele, de aceea orice contribuție nouă din partea cititorilor este binevenită.

Vom merge cu o enumerare în ordine cronologică și vom începe cu un volum apărut în anul 1964 scris în limba maghiară de către scriitorul maghiar Bodor Pál. Cartea cu titlul „Tengerpart az udvaron” (Litoralul din curte) este și cea de debut al autorului născut la Budapesta la data de 28 iulie 1930.

Titlul face aluzie la verile foarte scurte de la Băiuț (unde există de altfel celebra zicală „vara a fost într-o zi de joi”) și unde autorul vedea în curțile minerilor copii bălăcindu-se în covate din lemn, aceasta fiind una din puținele distracții din zilele de vară autentice.

Totodată, autorul descrie destul de amănunțit munca grea din subteran a minerilor și relațiile interpersonale foarte apropiate între ortaci.

Surprinde, de asemenea, aspectele multiculturale și interculturale între minoritățile din localitate, mai ales cele dintre români și maghiari.

De altfel, scriitorul Bodor Pál născut la Budapesta, dar cu studii universitare la București și Cluj Napoca devine ulterior un exponent al bunei înțelegeri între diferitele etnii declarându-se un adversar al „urii” dintre oameni și al urii în general.

Este posibil ca perioada petrecută la Băiuț să fii contribuit și ea la această formare al talentatului scriitor, autor al mai multor cărți și laureat a multor premii internaționale printre care și un celebru premiu Joseph Pulitzer.

        Coperta cărții „Tengerpart az udvaron” („Litoralul din curte”). Autor Bodor Pál

                    Coperta romanului „Aflorimente de dragoste”. Autor Ioan Kalmar

Apărut în anul 1997 la Editura Gutinul din Baia Mare, romanul „Aflorimente de dragoste” îl are ca autor pe Dr. Ing. geolog Ioan Kalmar originar din Târgu-Lăpuș.

Un inginer geolog foarte pasionat de meseria lui fiind considerat unul din marii exploratori al Munților vulcanici din nordul României.

Se spune despre el că pasiunea pentru geologie era atât de mare încât inclusiv concedile de odihnă și le programa pentru a studia geologia zonelor care nu intrau în aria de cercetare a intreprinderii unde lucra.

Pe lângă marea pasiune a geologiei, scrisul devine a doua dragoste a lui, reflectate în câteva romane apărute de-alungul timpului.

„Aflorimente de dragoste” este un roman unde autorul scrie cu mult talent un jurnal cu povești de dragoste îmbinat cu un jurnal de călătorie în zonele de cercetare. Din cele 12 capitole multe din ele se petrec în zonele de prospecțiuni din preajma Băiuțului surprinzând cu mult talent viața de geolog și cotidianul din zonele miniere.

Stilul foarte accesibil, pigmentat ici-colo cu un umor fin oferă o lectură plăcută și relaxantă cititorului.

Romanul „În umbra lui Shakespeare” apărut la Editura Maestro Tip din Fersig în anul 2016 este romanul de debut al subsemnatului acestui articol.

Subiectul romanului se bazează pe o poveste reală când autorul se întâlnește în cimitirul din Băiuț cu un localnic pe nume Willy care îi prezintă o poză cu vechea monedă a localității.

Din acest punct pornește o cercetare plină de peripeții și obstacole în căutarea autorului monedei, ajungându-se în final la William Shakespeare și un presupus autor din umbră al operelor sale.

Cartea pe lângă ediția în limba română a fost tradusă și în limbile germană, maghiară și engleză și mai apoi ecranizată.

             Coperta romanului „În umbra lui Shakespeare”. Autor Walter Übelhart

Un al doilea roman al același autor de mai sus  este „În afara cercului”, apărut tot la Editura Maestro Tip în anul 2022. Romanul poartă cititorul pe urmele enigmaticului „Ordin al Dragonului”, acțiunea purtând cititorul pe un traseu întortocheat și plin de aventură prin Baia-Mare, Paris, Praga, Milano și, bineînțeles, Băiuț.

                   Coperta romanului „În afara cercului”. Autor Walter Übelhart

                         Coperta romanului „Sub Văratec”. Autor Ciprian Coc

Un roman apărut recent, respectiv în anul 2023 la Editura Galaxia Gutenberg îl are ca autor pe scriitorul și etnologul Ciprian Coc originar din Băiuț.

Romanul este o excelentă radiografie a vieții cotidiene a locuitorilor din cele trei localități care formează comuna Băiuț respectiv Băiuț, Strâmbu-Băiuț și Poiana Botizii.

Autorul reușește să surprindă cu ajutorul dialogului, limbajul original local, obiceiurile și tradițile minerilor, dar și viața „fără perdea” a vieții cotidiene.

Printre poveștile trăite sau auzite de către autor, acesta reușește să insereze cu multă măiestrie și aspecte ce țin de istoria locală dându-i romanului și un caracter monografic.

Dintre cărțile amintite mai sus, romanul „Sub Văratec” putem spune cu admirație că până la ora actuală este cea mai frumoasă și completă descriere a vieții locuitorilor comunei Băiuț.

(Va urma).

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

 

Walter Übelhart

 

Foto deschidere – captură video Adi Adrian Vlășan

Citește și

Etimologia localității Băiuț – de la „pietrele strălucitoare” la împărăteasa Sissi

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu