Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Biserica Plopiș, unde a fost botezat ÎPS Iustinian, se restaurează în totalitate (GALERIE FOTO)
A doua ediție a expoziției „Chipuri din veac în veci” a fost deschisă în 22 februarie în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Sunt expuse icoane şi obiecte de patrimoniu sacru mobil ale bisericii monument UNESCO din Plopiş.
Școala de pictură a ”Zugrăvenilor”
„Ştefan Zugravul din Şişeşti, dacă ar fi fost purtat la şcolile academice ale vremii, ar fi fost un zugrav de talie mondială, atâta fineţe şi forţă avea şi mai ales patriotism, deoarece culorile principale ale iconostasului nu sunt altele decât cele din care urma să fie alcătuit tricolorul românesc – roşu, galben şi albastru” – a spus la deschiderea expoziției pr. Virgil Jicărean, pictor bisericesc, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească.
Pr. Daniel Pop, parohul din Plopiş a specificat: „Ştefan Zugravul din Şişeşti era nu numai pictor vestit, ci şi sculptor, pentru că nu doar a pictat, ci a şi sculptat catapeteasma bisericii din Plopiş”.
Î.P.S. Justinian a reamintit că în Plopiş exista şi un ţinut al Zugrăvenilor, ceea ce sugerează existența unei şcoli de zugravi. Afirmația a fost întărită de muzeograful Centrului Eparhial, drd. Dumitriţa Filip, care a identificat doi pictori anonimi ale căror lucrări se află în biserica din Plopiș. ”Aceşti meşteri au ştiut să ia câte ceva din rădăcinile Maramureşului şi să le combine cu ceea ce înseamnă stilul bizantin” – a subliniat dr. Ioan Marchiș, sculptor.
Circuitul luminii lui Hristos
Biserica de lemn din Plopiş, construită între anii 1798 și 1805, este cea în care, la botez, a fost închinat la icoane ÎPS Episcop Justinian. „Lumina din icoane este Lumina lui Hristos din Evanghelie, din icoană în viaţa omului, din viaţa omului iar în icoană, şi din icoană spre Dumnezeu. Deci, este un circuit al Luminii Evangheliei, al Luminii lui Hristos” – a subliniat episcopul Maramureşului şi Sătmarului necesitatea organizării unor astfel de expoziții.
”Este pentru prima dată când se restaurează în totalitate biserica de la Plopiş, deodată arhitectura şi pictura bisericii, precum şi celelalte lucruri legate de biserică, cum sunt instalaţiile, sistemele de alarmă şi alte sisteme de siguranţă” – a anunțat ÎPS Iustin.
Expoziţia organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească, în Muzeul Centrului Eparhial din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” va fi deschisă publicului mai multe luni.