Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 7 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 8 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 9 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 11 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 15 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 16 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 16 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 18 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 19 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Brondoșii de la Băiuț – plăcerea de a te speria
Etimologia cuvântului ,,Brondoș” este încă dezbătută de către lingviști, încă neexistând o origine clară al acestui cuvânt, unii atribuidu-i origni slave, alții germane sau maghiare.
Tradiția Brondoșilor este una foarte veche în Băiuț, pierzându-se undeva în negura vremurilor.
În fiecare an în apropierea sărbătorilor de iarnă brondoșii își fac apariția pe străzile din Băiuț, fiind ușor de recunoscut după măștile pe care le poartă și mai ales după sunetul asurzitor al clopotelor care sunt prinse de curelele înfășurate pe haine.
Îmbrăcămintea brondoșilor din Băiuț era cel mai adesea formată din salopeta de miner sau alte haine, unele amintind de alt obicei specific Băiuțului și anume Maskura. În ultimii ani apare tot mai des îmbrăcămintea de culoare albă.
Brondoșii circulă pe drum mai ales în apropierea serii încercând să sperie trecătorii.
Se spune că zgomotul produs de clopotele purtate de ei alungă spiritele rele. Este un obicei ancestral, unii spun chiar păgân.
Obiceiul este întâlnit și în orașul Cavnic situată la poalele Munților Gutâi, localitate în care întâlnim multe tradiții asemănătoare celor din Băiuț, mai ales cele legate de multiculturalitate și minerit.
Brondoșii de la Cavnic au o costumație albă, măștile fiind în schimb aproape identice cu cele de la Băiuț. În jurul brondoșilor de la Cavnic s-a format chiar și o frumoasă legendă că ar fi speriat și chiar alungat tătarii care vroiau să cucerească localitatea în anul 1717.
Pentru că tocmai aceasta este rolul brondoșilor și anume acela de a te speria. Unii fug din calea lor, alții se lasă speriați de ei. Expresia ,,Plăcerea de a te speria” folosită din titlul articolului și care pare un paradox a fost descrisă prima dată în cinematografie pentru a explica apetitul multor oamenii de viziona filme thriller sau de groază. Explicația ține de fiziologie și are legătura cu adrenalina și dopamina.
Pentru turiștii care vin la Băiuț în perioada sărbătorilor de iarnă, brondoșii reprezintă unul din punctele de atracție.
Unii poate se vor speria de ei, alții se vor amuza dar indiferent ce stare vă vor induce, în final va fi o experiență unică și plăcută.
Walter ÜBELHART
Credit foto: Roland Petruska
Citește și