Se lansează Cenaclul „Rivulus Dominarum” - 1 oră în urmă
Viorica Marincaș, noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Maramureș - 1 oră în urmă
Ziua Națională a Lecturii, celebrată la Liceul „Ioan Buteanu” prin proiectul „Întâlnire pe nevăzute cu o carte” - 2 ore în urmă
„Târg de mărțisor” organizat în Târgu Lăpuș - 2 ore în urmă
Îndrăgita artistă Oana Font își serbează ziua de naștere - 2 ore în urmă
Revolta care zdruncină armata rusă - 3 ore în urmă
„Tu eşti scriitor, iar problema e cine are nevoie de tine”. Interviu cu Marian Ilea (I) - 3 ore în urmă
Capelele de rugăciune din Băiuț – puterea credinței - 3 ore în urmă
Ziua Națională a Lecturii va fi marcată și la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 3 ore în urmă
Asociația Esperando va sărbători Ziua Îndrăgostiților cu un carnaval tematic - 3 ore în urmă
Capelele de rugăciune din Băiuț – puterea credinței
Capela este definită, mai ales în cultul catolic, ca și o clădire anexă a unei biserici, având un altar secundar, unde se poate oficia o slujbă religioasă.
Majoritatea însă asociază cuvântul cu capelele mortuare folosite de biserici pentru înmormântări și care sunt construite cel mai adesea în cimitire.
Cuvântul capela mai este folosită și în terminologia din minerit ca fiind elementul sau grinda superioară care susține o lucrare minieră.
În localitățile miniere Băiuț, Cavnic, Baia-Sprie și Baia Mare întâlnim locuri de rugăciune care de asemenea poartă denumirea de capele, indiferent dacă au sau nu un altar.
La Băiuț există două astfel de capele de rugăciune cu o vechime considerabilă fiind cunoscute și îngrijite cu multă evlavie de către localnici.
Cea mai veche este situată în partea de sus a localității cunoscută și sub denumirea de Handal și este înscrisă în registrul localității cu anul 1893, dar construirea ei a avut loc cu siguranță mai devreme.
Este îngrijită de către enoriașii atât catolici cât și ortodocși, Băiuțul fiind o localitate multiconfesională cu legături strânse între cele două biserici.
De altfel, vreme îndelungată cele două confesiuni au slujit în aceași biserică.
Capela de rugăciune din Handal este frumos întreținută și ornată de către locuitorii din această parte a localității.
În interior sunt permanent așezate flori proaspete ca semn al prețuirii pentru acest locaș simbol.
Capela de rugăciune din Handal Băiuț
O a doua capelă de rugăciune este situată înspre centrul localității vis-a-vis de fosta cantină a exploatării miniere, cu acces direct din șoseaua principală.
De dimensiuni mai mari decât cea din Handal și cu o vechime asemănătoare, capela iese în evidență prin eleganța clădirii și a frumoasei grădinițe cu flori din fața ei.
Interiorul este frumos amenajat cu un altar pe care așezate alături de un frumos crucifix, statuete cu sfinți dintre care se evidențiază staueta Sfintei Elisabeta, patroana spirituală a localității.
Sfânta Elisabeta este una dintre cele mai iubite persoane sacre din istoria omenirii, simbol al bunătății și al iubirii pentru cei aflați la nevoie. Trandafirii sunt un simbol al Sfintei Elisabeta prin legenda transformării pâinilor în trandafiri parfumați. Acest lucru este evidențiat și la capela de rugăciune din Băiuț unde în dreptul statuii Sfintei Elisabeta este așezat un frumos buchet de trandafiri.
Capela de rugăciune din centrul localității Băiuț
Interior capela de rugăciune Băiuț – Centru
Statueta Sfintei Elisabeta și simbolul trandafirilor
Icoană în capela de rugăciune Băiuț – Centru
Pe lângă statuete în capela de rugăciune pereții sunt ornați și cu icoane.
Ca și în cazul Capelei din Handal locașul este vizitat de către toți credincioșii din Băiuț indiferent de confesiune.
Cele două capele de rugăciune din Băiuț sunt pentru localnici un simbol al puterii credinței, a speranței, a bunei înțelegeri, a încrederii. Nu întâmplător grinzile de susținere din minele în care au trudit de secole minerii din Băiuț se numesc tot ,,capele”.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și