Victor Ponta și-a anunțat candidatura la prezidențiale - 1 oră în urmă
Anca Alexandrescu se filmează în costum de baie în zăpadă, inspirată de Cristela Georgescu - 1 oră în urmă
A emoționat o țară întreagă: Andreea Ghițiu, pentru a doua oară la Radio ZU - 8 ore în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației: Atelier de pictură dedicat copiilor din regiunile afectate de războiul din Ucraina - 8 ore în urmă
În județul Maramureș, cea mai rece noapte din această iarnă - 8 ore în urmă
Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe strada Horea din Baia Mare - 8 ore în urmă
IMM-urile maramureșene sub presiunea inflației și a scăderii consumului - 8 ore în urmă
„Bocșele” de la Strâmbu-Băiuț – tradiție și continuitate - 8 ore în urmă
„Tu eşti scriitor, iar problema e cine are nevoie de tine”. Interviu cu Marian Ilea (II) - 9 ore în urmă
România, sub lupa UE pentru poluarea cu plastic - 11 ore în urmă
Cimitirul Vesel din Săpânța – de 30 de ani promovat în Franța
”O bijuterie de artă populară, o explozie de culoare și de viață… într-un cimitir din nordul României”. Așa este prezentată expoziția ”Săpânța – Le Cimetière joyeux” publicului francez. Și nu pentru prima dată, acum, când mostre din albastrul și arta Săpânței sunt expuse la Lyon, ci de 30 de ani…
Zilele acestea, Consulatul General al României la Lyon, în parteneriat cu Asociația Grenoble Isère Roumanie și Primăria arondismentului 3, au organizat expoziția ”Săpânța – Le Cimetière joyeux” (Săpânța – Cimitirul Vesel), o expoziție inedită ce conține lucrări realizate de meşterul popular Dumitru Pop în urmă cu 30 de ani (1995), la inițiativa Centrului Cultural din Annecy și a celui din Creusot, și încredințate asociației Grenoble Isère Roumanie.
Expoziția este alcătuită dintr-o cruce, 28 de panouri de stejar sculptate și pictate, 12 picturi și 40 de epitafuri (traduse în limba franceză), lucrările fiind realizate, după modelul monumentelor de artă populară din Cimitirul Vesel – singurul loc din lume unde moartea este luată în râs – de Dumitru Pop Tincu, cel care a dus mai departe moștenirea lui Stan Ioan Pătraş. Pentru activitatea sa, în anul 2021 Dumitru Pop a obținut titlul de Tezaur Uman Viu. Chiar dacă a plecat, prea devreme, la cele veșnice, arta sa și albastrul de Săpânța rămân memorie locului și timpului. ”Cimitirul este azi memoria locului și a timpului. Veritabil imn al vieții, acest ansamblu plin de culoare ne introduce într-o filosofie a existenței care susține acest popor plin de înțelepciune și credință”, scriu reprezentanții asociației Grenoble Isère Roumanie.
Asociația a fost creată în 1991 și are ca scop dezvoltarea cooperării între regiunea Grenoble și România și Republica Moldova prin acțiuni culturale, economice, sociale. Cu o experiență de peste trei decenii în proiecte cu România, asociația este un promotor al Săpânței și, implicit, al nordului țării noastre.
Expoziția ”Săpânța – Cimetière joyeux” este una itinerantă, de-a lungul timpului fiind deschisă în diferite orașe ale Franței, asociația dorindu-și ca ”acest vector bogat al valorilor României rurale” să stârnească publicului francez interesul de a călători în România pentru a descoperi și ”alte bogății turistice excepționale ale acestei țări”. De această dată, prin Consulatul General al Romaniei la Lyon, expoziția a ajuns la publicul francez, dar și la comunitatea românească de la Lyon și din departamentul Rhône (al cărui capitală Lyon este).
Realizată la sala de expoziții a Primăriei arondismentului 3, expoziția s-a bucurat de prezența ES dna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris, a dlui Oleg Ungureanu, consulul general al României la Lyon, a oficialităților lioneze, a reprezentanților asociației Grenoble Isère Roumanie și a unui numeros public.
Ce poți să simți, ca maramureșean, când vizitezi, într-unul dintre cele mai mari orașe ale Franței, o expoziție dedicată colțului tău de țară ? Mândrie, bucurie în suflet și recunoștință…Pentru creatorii artei Maramureșului, dar și pentru promotorii acesteia.
Dr. Anuța POP