Share
Cinci ani fără Titus Perșe

Cinci ani fără Titus Perșe

Un om mereu zâmbitor, vesel, cu poftă de viață. O viață care nu l-a lăsat să treacă de bornele 70 la capitolul vârstă și 50 la activitate artistică. S-a stins în 21 octombrie 2014, la spitalul băimărean, cu două săptămâni înainte de de a împlini de 69 de ani.

S-a născut la Cehu Silvaniei în 10.11.1945, dar destinul i-a fost legat de Baia Mare și de folclor. În Baia Mare și-a completat studiile, aici a făcut canto la Școala Populară de Artă cu profesoara Eleonora Pop. Aici, în toamna anului 1966, a luat concursul de angajare la Teatrul de Stat şi Ansamblul de cântece şi dansuri al Sfatului Regional din Baia Mare.

A început în cor, în paralel activând la orchestra populară a Ansamblului, unde peste un an avea să fie încadrat pe post de solist vocal de muzică populară, într-o generaţie de aur, cu Titiana Mihali, Fraţii Petreuş și cu maeştrii dirijori Liviu Borlan şi Alexandru Viman. Alături de ei a colaborat cu Ansamblul „Tulnicul” al Casei de Cultură a Sindicatelor și așa au apărut primele înregistrări radio; la Radio Cluj (redactor Dumitru Vârtic), la  Radio Bucureşti (redactor Alexandru Fabian) –  TVR (redactor Gheorghe Palcu; realizator Gheorghe Verman) – realizator de emisiuni de televiziune. În Baia Mare și-a întemeiat familia.

În anul 1970, când cele două instituții s-au separat, Titus Perșe devine prin concurs membru deplin al Ansamblului „Maramureşul”  (Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania de azi). Făcea parte din corpul soliştilor ansamblului, alături de Angela Buciu, Nicu Moldovan, Viorica Groza-Lar, Titiana Mihali, Fraţii Petreuş şi Dumitru Dobrican.

În 1977 a venit prima colaborare cu Casa de producţie Electrecord, urmate de alte două discuri (1980 și 1984) din anul 1977 avea să-i aducă mult succes şi începând din acel moment ascensiunea spre o cariera artistică de invidiat. Colaborarea cu Casa de producţie Electrecord avea să continue şi astfel se mai produc două discuri de mare succes în anul 1980 şi în anul 1984. În anul 1970, se produce separarea celor două instituţii şi prin concurs devine membru deplin al Ansamblului „Maramureşul” unde alături de Angela Buciu, Nicu Moldovan, Viorica Groza-Lar, Titiana Mihali, Fraţii Petreuş şi Dumitru Dobrican formează corpul soliştilor Ansamblului. A cântat pe multe scene, inclusiv pe alte continente, și a evoluat alături de cei mai importanți cântăreți din muzica populară românească de-a lungul a aproape cinci decenii de activitate.

”A fost un om unic în felul lui. Acum e deasupra noastră și ne veghează, alături de mulți alți artiști pe care Titus i-a iubit și venerat” – e de părere Iuliana Dăncuș, directoarea Ansamblului Național Folcloric ”Transilvania (continuatorul Ansamblului ”Maramureșul”)

Cinci ani fără Titus Perșe. Ne lipsește nu doar muzica sa, ci și zâmbetul, veselia și bucuria pe care le iradia, dar și pofta sa de viață.  În că nu aș fi surprins să-l văd apărând de undeva, la fel de săritor ca întotdeauna.

Fie-i memoria binecuvântată! (directmm.ro)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu