Share
Croitorie la comandă, coafură și atelier de reparat ceasuri în Băiuț – grija pentru frumos și eleganță

Croitorie la comandă, coafură și atelier de reparat ceasuri în Băiuț – grija pentru frumos și eleganță

Coafura – frizeria din Băiuț – Doamna Elisabeta Belbe (Sursă foto Stanciu Belbe Corina)

Simțul esteticului face parte din preocupările firești ale omului din cele mai vechi timpuri, iar odată cu apariția breslelor meșteșugărești din Evul mediu se conturează meserii bine definite care activau mai în domeniul prestărilor de servicii.

Mai bine cunoscute în Europa de Vest ele pătrund rapid și în orașele medievale din Transilvania având o structură și organizare similară.

Breslele erau specifice zonelor urbane, în zonele rurale diferite meserii erau realizate de meșteri individuali.

Odată cu trecerea la industrializare, breslele se transformă în fabrici și ateliere de prestări servicii dar care sunt specifice tot zonelor urbane.

Băiuțul deținea la început de secol al XVIII-lea statutul de oraș, dar nu pentru mult timp, devenind apoi din nou comună.

Cu toate acestea atmosfera de oraș s-a păstrat până în ziua de astăzi, localitatea situată „La capătul lumii” fiind permanent conectata la noutățile din toate domeniile și având un nivel de educație și cultură ridicat.

O dovadă grăitoare în acest sens pe lângă multe altele a constituit-o grija pentru frumos și eleganță a locuitorilor din frumoasa comună maramureșeană.

Prezența unor ateliere de prestări servicii în domeniul modei sau de îngrijire a părului într-o zonă rurală era un fapt mai puțin obișnuit și care stârnea mirarea celor care ajungeau în acest colț de rai.

Fosta locație a Coafurii-Frizeriei și a atelierelor de prestări servicii din Băiuț

Atelierul de croitorie la comandă condus de către domnul Cilic Bela, doamna Bridea Dochia, domnii Tulici Nicolae și Mihiș Ionel executau costume elegante în acord cu moda vremii renumele lor făcând pe locuitorii din Țara Lăpușului să vină la Băiuț fiind fascinați de calitatea materialelor și a execuției.

Frizeria și coafura din Băiuț erau de asemenea un simbol al eleganței și o aplecare spre grija pentru frumos.

Frizeria era deservită de doamnele Elisabeta Belbe și Komicska Ileana, iar coafura de către doamna Szabo Iutka. Ca și în cazul croitoriei la comanda, coafura și frizeria era mereu atentă la tendințele modei vremii, fiind foarte solicitate atât de localnici cât și de cei veniți în vizită la Băiuț.

Un atelier care a stârnit și mai multa curiozitate a fost atelierul de reparat ceasuri condus de către domnul Petruț Valer care repara ceasuri atât pentru localnici cât și pentru cei veniți din alte zone.

Pe lângă aceste ateliere ale eleganței și frumosului mai erau și secții de reparații radio-televizoare, de reparat încălțăminte, croitorie în serie etc.

După Revoluție toate aceste ateliere au urmat cursul sau tendința care s-a întâmplat în Occident în jurul anilor ’80.

Distanțele s-au micit prin mobilitatea mai mare a populației, aproape fiecare familie deține o mașină care îi permite să acceseze o diversitate mai mare de servicii și produse în zonele urbane.

Astfel, aceste mici ateliere ale frumosului și eleganței au avut de suferit majoritatea suspendându-și activitatea.

Desigur mai sunt in comună persoane care pretează servicii în aceste domenii, dar la nivel individual.

Atelierele sau secțiile de prestări de servicii rămân, ca în multe alte părți din Occident, o frumoasă amintire care merita păstrată în memoria colectivă a localității și care sunt totodată o dovadă a înclinației spre frumos și bun gust a localnicilor acestei minunate așezări.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Peștera cu oase de la Poiana Botizii – o călătorie prin trecutul geologic al zonei Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Simona Ghena

    Forte frumoase toate articolele.
    Că idee ai putea sa mai scrii și despre fotografii de pe vremurile vechi Haber și Cucubacsi, chiar era ceva ieșit din comun, nu cred că există cineva din Băiuț sa nu păstreze acele poze alb negru, ulterior color.

    Răspunde

Lasă un comentariu